Fölösleges a harag – meséli a baleset túlélője

Már Nagyatádon ápolják a segesdi közlekedési baleset sérültjét. Jánost két hete elütötte egy autó, sérülései miatt helikopterrel Kaposvárra szállították. Bár súlyos sérüléseket szenvedett, nincs benne rosszallás.

Székében ülve, meleg mosollyal fogad minket Baranyai Jani bácsi a sebészeti osztály egyik kórtermében. Szemmel láthatóan örül látogatásunknak. Nehezen értük el telefonon, mert a készüléke is megsérült a karambolban. 

János már jól érzi magát
János már jól érzi magát

Két hete történt a baleset, amely kis híján az életét követelte. Az egykori mentősofőr most szabadidejében borászattal foglalkozik, aznap is szeretett növényeit ápolta.

– Épp a szőlőbirtokról jöttem haza, a szőlő vízágait lemetszettem, és odavittük ki a fiammal. Teljesen szabályosan közlekedtem, nem ittam egész nap semmi alkoholt, még kávét sem – meséli Jani bácsi. – Utána már csak arra emlékszem, hogy hátulról valami belém jött, azután nem emlékszem semmire. A következő kép, ami bevillan, a helikopter rotorjai alulról, ahogy a hordágyon fekve láttam.

Kaposvárra szállították a baleseti osztályra
Kaposvárra szállították a baleseti osztályra

János arra sem emlékszik, hogy a szemből jövő buszon tartózkodók látták el a sérüléseit. Csak később látta videón az egyikőjükkel készített interjút, így tudta meg, kik siettek a segítségére. – Nagyon hálás vagyok nekik, hogy rögtön segítettek rajtam.

János 64 éves. A sors iróniája, hogy a 19 éven át mentősofőrként dolgozó férfit nem mentőautó, hanem helikopter szállította el a helyszínről. A kaposvári kórház baleseti osztályán látták el sérüléseit. Az orvosa szerint élete egy hajszálon múlott. A baleset során eltörött öt bordája, a bal válla, és a koponyájában is megrepedt a csont. A vállában még az izom is elszakadt, csúnya véraláfutások tanúsítják ezt a bal oldalán. Az ütközéstől az egyik fülére megsérült a hallása is, beszélgetésünk során többször visszakérdezett. Még nem tudni, hogy visszanyeri-e tökéletesen a hallóképességét. A sérülések ellenére nem haragszik a baleset okozójára. Ismeri is a hölgyet, azt mondja, tudja róla, hogy nehéz helyzetben van.

– A férjének nemrég amputálták a lábát, így most évek óta először vezet újra. Nem haragszom, miért haragudnék? Nem szándékosan tette. Fölösleges a harag – mondja Jani bácsi.

A baleset dacára nem panaszkodik. Ha tehetné, szabadon mozogna, de egyelőre még járókerettel közlekedik.  

Csak arra az esetre, ha megszédülnék – magyarázza. – Az ápolók nagyon jó munkát végeznek, a főorvos urat is jól ismerem, együtt vadásztunk régebben. Olyan baráti köröm van, hogy mindig akad látogató. A lányom, Dia is mindig meglátogat  – meséli jókedélyűen.

Hamarosan átkerül a rehabilitációs osztályra, és ha jó ütemben gyógyul, már két hét múlva hazaengedik.

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás