Fordulat az albérletpiacon: emelkedtek a lakbérek

Somogyban átlagosan 130 ezer forint a bérleti díj, Nagyatádon 75-80 ezer. A régióban éves szinten 17,4 százalékot drágult az ár, 2015-höz képest pedig 85 %-ot. Nagyatádon továbbra is nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Irányváltás az albérletpiacon

Fordulat történt az országos albérletpiacon az idei év elején, januárban ugyanis havi szinten emelkedtek a lakbérek. A Somogy vármegyét magában foglaló dél-dunántúli régióban éves szinten 17,4 százalékkal, 2015-höz képest pedig 85,6 százalékos volt a drágulás – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az adatokból azonban kiderül, hogy az emelkedést jelentősen mérsékeli az infláció: a 2020 eleji csúcsértékektől még mindig elmaradnak a mostani lakbérek.

Ennyiért lehet lakást bérelni Somogyban

A legfrissebb adatok szerint február végén a vármegyében 130 ezer forint volt az átlagos lakbér. A legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező vármegyei településeken pedig 99-450 ezer forint volt ugyanez. 

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A teljes kínálatban több mint 250 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 16 százalékos növekedést jelent. 

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 99 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Siófokon 132 ezer forint, Balatonszárszón 140 ezer forint, Zamárdiban 180 ezer forint, Balatonlellén pedig 450 ezer forint volt ugyanez. 

Milyen lakbéreket fizetünk Nagyatádon?

Erről két ingatlanközvetítőt kérdeztünk meg. Egybehangzó tapasztalatuk, hogy a városban keresleti piac van.

Nagyon gyorsan és könnyen ki tudunk adni ingatlant, a piac jelenleg „mindenevő”, vagyis lakást is, házat is könnyű bérbe adni, már, ha van – mondta Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. ügyvezetője. – A jellemző átlagos lakásbérleti díjak 80 ezer és 110 ezer forint között mozogtak. Ez a tendencia egyelőre nem változott az elmúlt hónapokban. Sajnos, a piacon nagyon kevés a kiadó családi ház, jelenleg nincs is Nagyatádon az ismereteim szerint. Így csak hozzávetőleg tudom megbecsülni a bérleti összeget, amely 150-220 ezer forint között lehet.

Egy másik ingatlanközvetítő – név nélkül – azt válaszolta kérdéseinkre: átlagosan 70-75 ezer forintért lehet Nagyatádon bérelni egy másfél szobás, kb. 50-60 négyzetméteres lakást.

Az ár egy év alatt valamelyest nőtt, persze, ha hosszútávra veszi ki valaki, akkor ebből picit enged a tulajdonos. Vannak albérletek, úgymond, fillérekért is, rosszabb állapotú, lelakott lakást akár 50 ezerért is lehet bérelni. Ha valaki nagyon régi bérlő, illetve magánszemélytől nem hivatalosan bejelentve veszi ki a lakást, az is mérsékli az árat.

Mint mondta, a város belül nincsenek területi különbségek, tekintve, hogy valamennyi társasház a központban fekszik. Ami némileg olcsóbb, az a tízemeletesekben kiadó lakás a tapasztalatai szerint. Drágább lakóingatlant, pl. családi házat inkább akkor bérel valaki, ha az őt alkalmazó cég azt fizeti neki, tette hozzá az ingatlanközvetítő. 

Megosztás