Galambgyérítésbe kezdtek Nagyatádon

Sok lakossági panasz érkezett amiatt, hogy kárt okoznak az épületekben, eltömítik a lefolyókat, összepiszkítanak mindent. Most kísérleti jelleggel megpróbálják befogni őket, és minél több tojást begyűjteni a fészkekből.

Négy-ötszázra teszik a városban fészkelő galambok számát. Főleg a Kossuth és az Aradi utca, a posta és a vásárcsarnok környéke fertőzött.

Nem újkeletű a probléma, több bejelentést is kaptunk arról, hogy a tollak és a fészkek darabjai eltömítik a csatornákat, a lefolyókat, és mindent összepiszkítanak a galambok – mondta Kutiné Csicskár Edit, a városgondnokság igazgatója. – Több helyre raktunk ki madártüskéket, most pedig kísérleti jelleggel megpróbáljuk a galambgyérítést: egyrészt befogóketreceket helyeznek ki, másrészt igyekeznek minél több tojást összegyűjteni a fészkekből.

A munkával megbízott vállalkozó négy élvefogó galambcsapdát helyezett ki. Ilyenkor kevesebb a környéken a szétszóródott mag, így vonzóbb lehet a madaraknak a ketrecekbe helyezett táplálék. Egyébként három napi vizet is be kell készíteniük, hogy a befogott galamb ne szomjazzon. A szakemberek abban bíznak, hogy minél több turbékoló állatot sikerül befogniuk. A madarak további sorsa is biztosított: a dél-somogyi galambászok átveszik őket.

Mintegy 40 galamb az egyik Kossuth utcai lakóház tetején
Mintegy 40 galamb az egyik Kossuth utcai lakóház tetején
Élvefogó galambcsapda at egyik nagyatádi társasház tetején
Élvefogó galambcsapda at egyik nagyatádi társasház tetején

Megosztás