Galícia földje borul reám – filmbemutató

Ennek a bús katonarigmusnak a címét kölcsönözte a 83-as ezred történetét bemutató dokumentumfilm. A készítők végigjárták Ukrajna azon területeit, ahol a Nagy Háború idején a magyar katonák szolgáltak.

Csütörtök este bemutatták a Városi Múzeumban azt az amatőr dokumentumfilmet, amely az első világháborúban szolgáló 83-as gyalogezred útvonalát követi végig. A filmet az Első Világháború 100. évfordulójának alkalmából készítették, mely egy dokumentumfilm-sorozat része. A mostani „Galícia földje borul reám” című rész volt a második epizód. A „Kárpátoknak hegyaljába gyere ki” című első fejezetről koábban már beszámoltunk.

A filmet Deák Szonja készítette Fülöp András segítségével. A munkálatokban segédkezett még a 11-es Huszárezred Hagyományőrző Egyesületének tagjai, akik egyebek között statisztaszerepet láttak el a film készítése közben. 

A stáb a mostani második részben Ukrajnába látogatott el, hogy fellelje a helyszíneit a cári csapatokkal történt egykori összecsapásoknak. Ellátogattak az Ostorgirka-hegy és Balamutowka környékére, valamint Batkowba is, ahol a magyar csapatok több, mint egy évig szolgáltak: 1916 októberétől 1917 októberéig. A Nagy Háború idején több mint 500 magyar katona vesztette itt életét, és a mai napig tömegsírokban pihennek olyan temetőkben, melyek közül némelyiket már visszahódított a természet. A filmforgató csapat tiszteletadásul az egyik tömegsírnál fakereszteket szeretett volna leverni, ám ezt a helyi hatóságok megtiltották. Az egyik kidőlt kőkeresztet viszont újra felállították.

A forgatás során elkísérte őket egy apa-fia páros. Az édesapa nagyapja itt szolgált, és itt vesztette életét, aki így soha nem találkozhatott újszülött leányával. Leszármazottai most ellátogattak arra a helyszínre, ahol a szeretett ős vélhetőleg azóta is nyugszik.

Somogyi vonatkozása is van a történetnek: a 83-as gyalogezred váltotta a híres „Rosseb bakákat”, azaz a 44-es ezredet, akik Kaposvár környékén állomásoztak.

A triológia harmadik részét a tervek szerint januárban fogják Nagyatádon bemutatni. 

 

 

 

Megosztás