Gombatúrák Nagyatád környékén

A laikusok körülbelül annyit tudnak a gombákról, amit az iskolában megtanultak, esetleg ismerik azokat a fajokat, amelyek a legelterjedtebbek, ám biztonsággal kevesek tudják megállapítani egy-egy kalaposról, hogy ehető, avagy sem.

Vajda László és Mokánszki Gabriella évek óta szervez gombatúrákat a Nagyatád környéki erdőkben, évente hármat. Egy vargányatúrát a nyár elején, kettőt pedig ősszel. A vargányatúrán mi is részt vettünk.

Mindenekelőtt: mindketten gombaszakellenőrök, illetve elvégezték a felsőfokú gombaismereti képzést is a Magyar Mikológiai Társaságnál, 1000 feletti gombafajt ismernek fel bizonyossággal. Egyébként Magyarországon mintegy 3-4 ezer nagygombafaj fordul elő.

A közösségi vargányatúrára mintegy harminc ember érkezett, a helyszíne a rinyabesenyői erdő volt, hisz ez a terület híres arról, hogy rengeteg vargányával ajándékozza meg az erdőlátogatót.

Vajda László elöljáróban annyit elmondott a lelkes csapatnak, hogy a kosarak átvizsgálása nélkül senki nem mehet el, illetve, hogy ne bízzanak azokban az applikációkban, amelyek arra készültek, hogy felismerjük vele a gombákat, hisz könnyen össze lehet téveszteni a mérgező és az ehető kalaposokat.

Végül a rutinos és kezdő gombaszedők a két vezető segítségével bevetették magukat az erdőbe, majd a háromórásra tervezett túra végén mindenki valamilyen zsákmánnyal tért vissza, bár nem annyival, amennyivel tervezték. Igaz a jogszabály szerint egy ember napi két kilogramm gombát szedhet össze a nem védett területen, állami erdőkben. A magánerdőkben pedig tulajdosnosi hozzájárulás kell a gyűjtéshez.

De valójában nem is a gombák mennyisége volt a lényeg, hanem az élmény, amely során a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki remek tapasztalokkal és fáradtan távozott az erdőből.

Megosztás