Ha a kórházátalakítás is így megy, nagy baj lesz

Központosították a véradást: eddig minden kedden volt Nagyatádon, most már csak havi kétszer; Pécsről járnak ide, ami jó sok pénzbe kerül, ráadásul nincs rá kapacitás, miközben innen meg áthelyeztek munkatársat.

Akár hallottak róla, akár nem – nem verik nagy dobra -, javában zajlik Magyarországon az egészségügyi rendszer teljes átalakítása – viszont mindenki szembesülni fog majd vele. Erről mondta legutóbb a Nagyatádi Kórházban az egészségügyi dolgozóknak dr. Moizs Mariann főigazgató, megyei irányító intézményvezető: nem könnyű idők jönnek, de azt, hogy mikor és milyen változások lesznek, ne tőle kérdezzék, nem az ő tiszte azt eldönteni. Hivatalosan annyi tudható csak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter – az ő fennhatósága alá tartozik az egészségügy is – külön rendeletben határozza majd meg, hogy pl. a Nagyatádi Kórház milyen ellátásokat nyújthat a jövőben.

Hogy mennyire nem könnyű idők jönnek, jól mutatja a friss példa: az országos átalakítási koncepció részeként a véradást már központosították is, az Országos Vérellátó Szolgálat átvette a feladat egy részét a helyi vérellátó osztálytól. Ám ez is csak abból derült ki, hogy az eddig megszokott – egyébként az eredmények alapján kitűnően működő – véradási rend megváltozott: eddig minden kedden volt a kórházban, továbbá a környező településekre is kijártak; márciustól a havi 4-5 alkalom helyett már csak kettő lesz – holnap ne menjenek vért adni! -, vidéki kiszállásokról nem hallottunk.

A központi koncepció szerint Kaposvárról és/vagy Pécsről járnak ide levenni a vért, úgy értesültünk, egyik helyen sincs rá kellő kapacitás. Kaposvár közelebb lenne, de nem győzik, márciusban Pécsről érkeznek szakemberek. Ez, persze, nem kevés pénzbe kerül, így aztán gazdaságosabbá kellett tenni – és, persze, ők sem győzik -, tehát nem jönnek annyiszor. Erről viszont a sok véradót nem értesítették, így vélhetően jó páran bosszankodva fordulhatnak majd vissza az ajtóból – például holnap -; ráadásul megszokták, hogy ha valamelyik kedd alkalmatlan volt számukra, mehettek a következő 3-4 kedden az adott hónapban. Annyi tartozik még a helyzetképhez, hogy a kórház transzfúziós osztályának munkatársai továbbra is a ugyanott dolgoznak, egyiküket áthelyezték máshová.

Összefoglalva: a véradás drágább lett, nincs hozzá elég szakember sem Pécsen, sem Kaposváron; kevesebb alkalommal és helyen szervezik meg; várhatóan kevesebb lesz a levett mennyiség – cserébe központosítva lett. Csak fohászkodhatunk, hogy az egészségügyi rendszer átalakításának – benne a Nagyatádi Kórházzal, az alapellátással, a háziorvosi ügyelettel és a mentőszolgálattal – legalább valami hozadéka, értelme is legyen.

Korábbi felvétel.
Korábbi felvétel.

Megosztás