Hagyományos tűzugrással zárult az atádi múltba tett utazás

A Múzeumok éjszakája a város múltját bemutató filmvetítéssel, néptánccal és a régi idők slágereit megidéző zenés előadással fogadta a látogatókat. Az esemény végén a gondokat tűzre vetették.

A fülledt június 25-i este programjain 18 órától fogadták az érdeklődőket a szervezők, idén két helyszínen. A T25 Művészeti Galéria és Közösségi Ház négy termében tárlatvezetéseket tartottak, egy másikban pedig a gyerekek vehettek részt kézműves foglalkozáson Séra József könyvkötő irányításával.

A látogatók között néha feltűnt egy-egy „kincskereső” is: ők papírral a kezükben, a vetélkedő feladatainak megoldásait keresve jártak épületről épületre.

A közösségi ház helyiségeinek mindegyike a múlt és a helyi kulturális élet egy-egy részletét idézte meg, a művészetektől egészen a nagyatádi menekülttábor történetéig: míg az egyik teremben a látogatók között egy idős asszony könnyes szemmel, némán időzött Soós György fotói előtt, a másikban már gyülekeztek az érdeklődők a Mezey Mária és Kraumann Erik festői, illetve Frank Eszter keramikusi munkásságát bemutató tárlatvezetésre.

Eközben a nyomdatörténeti kiállítás keretében a könyvkötés gyakorlatias megismerése foglalta le a szorgos gyerekkezeket, és ahogy az épület nyugati ablakain az alkonyat sárga fénye egyre élesebben szűrődött be, stábunk a továbbindulásra készült. Ahogy az épületből távoztunk, a Bertók László emlékszoba és a Művészeti galéria tárlatvezetéseire készülődést hagytuk magunk mögött.

A Városi Múzeumnál rövidesen elkezdődött a néptánc bemutató és a gyermektáncház, a fülledt forróság pedig lassan enyhülni kezdett, miután a Nap fokozatosan eltűnt a látóhatár mögött. A nyári szünetben is kreatív időtöltésre vágyó gyermekeket ezen a helyszínen szintén kézműves foglalkozásokkal várták a szervezők.

A múzeum épületében ezúttal – a várostörténeti és a mesteremberek munkájáról szóló kiállítások mellett – egy új formában is megelevenedett a múlt: itt a „Séta a Széchenyi téren az 1920-as években” című videó ősbemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. Időközben a kincskeresők játéka véget ért, az eredményeket pedig 21 órakor kihirdették. A vetélkedő résztvevői, miután a jutalmukkal visszatértek székeikhez, a Barcsi Orfeum Társulat koncertjét hallgathatták meg a többi látogatóval együtt.

A nap végének közeledtével előadók egy új csoportja lépett a színpadra: Szemző Angéla és zenekara a néptánc bemutatótól egészen az utolsó tűzugrásokig biztosított zenét a közönségének.

Ahogy a magasan megrakott tábortűz omladozni kezdett a táncolók mellett, megjelentek az első bátor jelentkezők a tűz átugrására, ami a hiedelem szerint a kapcsolatuk tartósságát szavatolja egész éven át. Ezúttal viszont a szervezők egy újabb szokást is megismertettek a látogatókkal: papírcetliket osztottak szét közöttük, melyekre a múltból hozott gondokat írhatták fel, majd a tűzbe dobva elégethették a bánataikat a Szent Iván éji örömtűz lángjaiban.

Megosztás