Janka megírta a nagyatádi óvodák történetét

1878-tól, az első atádi óvoda megnyílásától kezdve napjainkig. Sok érdekességre, régi fotókra is bukkant. Kiderült, még gyereket is raboltak az egyik óvodából az 1920-as években. A könyvet csütörtökön mutatták be.

Fölker Janka a Nagyatádi Óvodák titkára, így aztán gyakran szegeztek neki pl. olyan kérdéseket, hogy mikor épült ez vagy az az ovi. Így kapott indíttatást arra, hogy összegyűjtse az óvodai nevelés történetét. Egy évet töltött ezzel a járványhelyzet ideje alatt.

Déri Klári néni szakdolgozatát vettem alapul. A munka során pedig élmény volt számomra, ahogy az információdarabkákból összeállt egy-egy mozzanat, a dokumentumok, fotók pedig visszakalauzoltak a régi Nagyatádra, ahol ökrös szekerek és ló vontatta kocsik jártak az utakon – mesélte Janka a kutatásról. – Még gyerekrablás is előfordult az egyik oviban: a szülők elváltak, a bíróság az apának ítélte a gyermeket, de az óvónő erről nem tudott, így odaadta az anyának, amikor az érte ment. A lábodi vasútállomáson fogták el őket.

A mintegy 180 oldalas helytörténeti könyvet az önkormányzat adta ki. Csütörtökön mutatták be a Nyitnikék óvodában. Sok korábbi és jelenlegi óvónő jelent meg az ünnepségen. Ormai István elsősorban nekik és a szerzőnek mondott köszönetet, hogy megteremtették Nagyatádon a gondoskodást, az óvodát.

Minden könyv maradandóságot képvisel. Ez a könyv a gondoskodás intézményesített formájának, az óvodának, azon belül is a nagyatádi óvodáknak állít maradandó emléket – mondta köszöntőjében a polgármester. – Az óvoda otthonos, családias és biztonságos. Igen nagy bizalom az, hogy a szülők a még önállótlan, de nagyon élénk gyereküket rábízzák az óvónőre. És úgy indulnak tovább munkába, hogy tudják, jó helyen van a legféltettebb kincsük.

A könyvbemutató a szerző dedikálásával zárult. Az eseményről készülő videós összefoglalónkkal hamarosan jelentkezünk.

 

Megosztás