Hamarosan becsengetnek az atádi iskolákban

Több mint 850 diák kezdi meg az új tanévet a két nagyatádi általános iskolában. A kormányzati ígéret szerint fűtés biztosan lesz, emiatt nem rendelnek el távoktatást.

A tanévkezdés egyik legfontosabb kérdése, hogy lesz-e télen jelenléti oktatás, mert az energiárak elszállása miatt az iskolák fűtésének költsége többszöröse is emelkedhet, ám Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a napokban mindenkit megnyugtatott: nem elképzelhető, hogy a megemelkedett energiaárak miatt távoktatást rendeljenek el.

– A három tagintézményben és a taranyi telephelyen összesen 126 elsős várja a tanév kezdetét. A kormányzat megmondta, hogy a fűtés költsége a fenntartó problémája, azzal intézményi szinten nem kell foglalkoznunk – mondta el Iváncsics Gyula, a nagyatádi általános iskolák főigazgatója. – Reményeink szerint az egész tanév jelenléti oktatásban zajlik, nem lenne jó, ha nem így lenne – tette hozzá a főigazgató.

Nem csak az energiaárak, hanem a koronavírus terjedése miatt is izgulhatnak az iskolák, bár a jelenlegi járványprotokoll szerint, ha egy osztályban igazolt COVID fertőzöttet találnak, akkor csak az oltatlan diákoknak kell öt napra karanténba vonulniuk.

A szakszervezetek szerint 15 ezer pedagógus hiányzik a pályáról, ám úgy tudjuk, hogy a nagyatádi általános iskolákban nem okoz problémát az oktatók hiánya, 100 százalékos a szakos lefedettség.

Információink szerint a nyugdíjazási hullám véget ért, a most kezdődő tanév végén csak 1-2 pedagógus megy nyugdíjba, ám mint ahogy országosan, Nagyatádon is probléma, hogy a tanári kar nagy része 50 év felettiekből áll, miközben idén aggasztóan kevesen jelentkeztek pedagógusképzésre. A szakszervezetek szerint ahhoz, hogy ez változzon, legalább negyvenöt százalékos béremelésre lenne szükség.

2022-ben egy pályakezdő, főiskolát végzett pedagógus alapfizetése bruttó 195.000 forint.

(Nyitókép: Röhrig Dániel)

Megosztás