Harmadával nőtt a szociális étkezést igénybe vevők száma

Tavaly 110 új kérelem érkezett Nagyatádon a szociális étkezés igénybevételére. A jogosultak most 600 forintért kapják az ebédet, ez áprilistól 720 forint lesz, de még úgy is kevesebb mint a felébe kerül a piaci árnak.

Amióta elszabadultak az élelmiszerárak, jelentősen megnőtt a szociális étkeztetést igénylők száma.

Korábban az idősebbek inkább megfőztek maguknak, ha nem is minden nap, de hetente többször, és az kitartott egész hétre, most viszont már nem tudják annyiból kihozni, jobban jönnek ki, ha befizetnek a szociális étkezésre – mondta Horváth Szilárd, a Nagyatádi Intézmények Ellátó Szervezetének (NINESZ) igazgatója.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Az adatok alátámasztják a folyamatot: Nagyatádon jelenleg mintegy 250 ember veszi igénybe a szociális étkeztetést, lényegesen többen, mint egy éve.

Tavaly kb. 110 új kérelem érkezett ennek a szolgáltatásnak az igénybevételére, és kb. 20-an mondták le azt, de minden esetben külső körülmény miatt, pl. elköltözés vagy haláleset miatt – válaszolta kérdésünkre Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ (RSZSZK) igazgatója. – Erre a 65 év felettiek vagy egészségi állapotuk miatt rászorulók jogosultak, ill. hajléktalanságuk vagy egyéb szociális körülményeik miatt igényelhetik az emberek.

A kérelem az RSZSZK-hoz érkezik be, az egészségügyi részét a házi- vagy a kezelőorvos tölti ki, és ezek alapján dönti el az intézmény, jogosult-e vagy sem a kérelmező. A városban jelenleg 600 forintba kerül egy szociális alapon igénybe vehető ebéd, ez áprilistól 720 forint lesz; miközben Nagyatádon a napi menü ára 1500 és 2200 forint között van étteremtől függően. A szociális ebéd kiszállításának a díja 80 forint háztartásonként, ez pedig 150 forintra fog nőni.

Már olyan sok helyre kell kiszállítanunk, hogy az már nehézségeket okoz, ezért az új igénylők esetében aláíratjuk annak a tudomásul vételét, hogy akár 15 óráig is érkezhet hozzájuk az ebéd, mert nincs több kapacitásunk. Megértést kérünk ebben a vonatkozásban, ill. azt, hogy akik tudják, oldják meg másképpen: ha el tudnak menni érte maguk, tegyék meg, vagy hozassák el valakivel, ha lehet – mondta az RSZSZK igazgatónője.

A NINESZ kollégiumi konyhájában jelenleg ezer adagot főznek, azaz nagyjából a csúcson jár, ennyit bír a gépek kapacitása. Az Árpád iskola konyhájában pedig 450 gyermek számára főznek naponta, és a 60-70 éthordós is onnan viszi el az ebédjét: az ő számuk nem nőtt, egyébként 1400 forintért juthatnak hozzá a meleg ételhez.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás