Több száz milliót csaltak el számlagyárakkal Somogyban

300 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek egy férfi és hat társa az ügyészség szerint, mivel nem fizettek adót, ezért vádat emeltek ellenük – tájékoztatott ma a Somogy Vármegyei Főügyészség.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség azzal a budapesti férfival szemben, aki hat társa bevonásával olyan számlagyárakból álló céghálót hozott létre, amellyel törvénysértően csökkentette a cégei által fizetendő általános forgalmi adót.

Az ötvenes éveiben járó férfi két, eredményesen működő, hulladékfeldolgozással foglalkozó céget vezetett, melyeknek a 2018. és 2019. évben elért árbevétele után jelentősebb összegű áfafizetési kötelezettsége keletkezett.

A vádlott az adófizetési kötelezettség elkerülése érdekében hat társával egy olyan számlázási láncolatot hozott létre, melyben egymást váltva, a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégeket hoztak létre azzal a céllal, hogy számlákat állítsanak ki a haszonhúzó gazdasági társaságok felé.

Az adóelkerülési céllal létrehozott, szerb állampolgárságú strómanok által vezetett cégek székhelyszolgáltatóhoz voltak bejelentve, a telephelyükön tevékenységet nem végeztek, a gazdasági tevékenység végzéséhez szükséges gépekkel, illetve bejelentett alkalmazottakkal nem rendelkeztek, illetőleg a bankszámlájukon cégműködésre utaló kiadások sem voltak. A láncolat működésére jellemző volt, hogy a kiállított számlák ellenértékét az átutalást követően rövid időn belül készpénzben teljes egészében felvették.

A fiktív számlák levonásba helyezése révén a vádlott általános forgalmi adónemben mintegy 300 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésének. A költségvetési csalásban való közreműködésért a férfi több társát is nagyobb pénzösszegekkel honorálta.

A bűncselekmény felderítését követően az eljáró hatóságok több százmillió forintos nagyságrendben vettek zár alá a vádlotthoz, illetőleg cégeihez köthető vagyontárgyakat.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a bűncselekményben vezető szerepet játszó férfival és öt másik társával szemben végrehajtandó börtönbüntetés, míg egy vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás