Helyreállították a termálvizes kút külsejét

A Széchenyi parkban található közkifolyó káváját és falát alaposan kikezdte az évek alatt az erózió: több helyütt megrepedezett, lepattogott a kő. A Zöld Város Program keretén belül ezt is helyreállították.

Egy hete kezdték meg a Széchényi park közkifolyójának helyreállítási munkálatait. Ahogy arról korábban is írtunk, a Zöld város program keretén belül valósult meg ez a beruházás is. A csapot és a körülötte található építményt még 2006-ban telepítették a park északi részébe, azelőtt a gyógyfürdő déli oldalán folyt a meleg víz. A kutat gyakran felkeresők tudhatják, hogy a medence káváját és az afölötti „legyezőfalat” már alaposan megviselte az idő: nagy darabok hiányoztak a peremről és több helyen meg volt repedve. Ezt elsősorban a folyó termálvíz állandó hőhatása okozta: a téli hideg és a víz forrósága együtt olyan hősokknak teszik ki a követ, amely hosszú távon meggyengítette a szerkezetét. A mostani medence és fal egy ellenállóbb anyagból készült, mely vélhetően jobban bírja majd az ilyen fajta hőtágulást.

A javítási munkálatok idejére a gyógyvizet nem zárták el, a gyógyfürdő munkatársai egy csövön kivezették a közkifolyó melletti területre, így az atádiak „vízellátása” továbbra is biztosított volt. A medencét és a legyezőfalat viszonylag gyorsan ki tudták cserélni, mivel ezt az elemet már előre legyártották egy kőfaragónál, most csak installálták azt. A közkifolyó egyelőre még le van zárva, ugyanis egy impregnáló réteggel látták el a külsejét, amelynek néhány nap a száradási ideje. Csütörtökön-pénteken már újra a csapból lehet venni a vizet. A felújítás következő fázisában a létesítmény faülőkéit fogják kicserélni.

 

Megosztás