Heti 3-4 koronavírusban elhunytat temetnek Nagyatádon

Az elmúlt pár hétben három-négyszeresére nőtt a COVID-19 megbetegedésben elhunytak temetésének száma a városban. A kórházban viszont idén eddig 150-nel kevesebben haláloztak el, mint tavaly.

Idén jelentős változást tapasztalt a Somogy Temetkezési Kft. Korábban egy jól kiszámítható ciklikusság jellemezte a temetéseket: karácsony környékén és év elején megnőtt a számuk, majd csökkent, július-augusztusban mélypontra süllyedt, aztán ismét emelkedni kezdett.

Idén azonban teljesen kiegyensúlyozott lett – mondta Puskás Béla igazgató. – A másik változás, hogy lényegesen kevesebben halnak meg a kórházakban. Ez nyilván összefügg azzal, hogy idén hosszú időre felfüggesztették a tervezhető műtéteket, ahogy jelenleg is ez a helyzet. Tehát 2020-ban azt tapasztaltuk, hogy a betegek döntő többsége az otthonában hunyt el.

Információink szerint pl. a Nagyatádi Kórházban idén eddig 150-nel kevesebb az elhunyt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Nem tilos a koporsós temetés koronavírusban elhunyt személy esetén sem – oszlatott el egy félreértést az igazgató. – Nincs ilyen rendelkezés, bár sokan szinte automatikusan hamvasztást kértek. Tehát ugyanúgy lehet koporsós temetés, csak nagyon szigorú szabályokat kell betartani, dupla műanyag zsákot kell használnunk, vagy pl. egy évig nem szabad megnyitni a sírhelyet.

Több megyével ellentétben szerencsére Somogyban nincs torlódás a rengeteg hamvasztás miatt, tette hozzá az igazgató. A hamvasztóüzemmel történő időpont-egyeztetést követően szinte azonnal el tudják végezni a kegyeleti szertartást. A tapasztalataik szerint a szigorított előírásokat betartva rendkívül fegyelmezettek a gyászolók.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás