Többen kifizették volna az anyuka bírságát, ő jótékonysági célokra fordította

Az egész országba eljutott az este 8 órai kijárási tilalom kezdetén megbírságolt atádi anyuka híre. Többen felajánlották, hogy rendezik a büntetést. Ám az édesanya a felkínált összeget inkább jótékonyságra fordította.

Nagy port kavart néhány napja az a riportunk, melyben a múlt szerdán életbe lépett, este 8 órakor kezdődő kijárási tilalom idején kísértük el a rendőröket járőrútjukra. A beszámoló olyan horderejűnek bizonyult, hogy minden korábbi cikkünket felülmúlta a megtekintések számában. Korábban ezt a rekordot a Rinya áradásakor megjelentetett Nagy a baj Nagyatádon! című írásunk tartotta, 27 ezer megtekintéssel. Ám a 30 ezres vacsora: a kijárási tilalom kezdete Nagyatádon című cikkünk  majdnem négyszer annyi, csaknem 98 ezres olvasottságot ért el. Riportunkat 68 országból, szinte minden földrészről látták Kanadától Új-Zélandig. A legtöbben Magyarország (77 ezren), Németországban (1300-an), Ausztriában (ezren), az Egyesült Királyságban (550-en) és az Egyesült Államokban (342-en). Az Atádhír facebook oldalán közzétett cikkünket a mai napig 415-en osztották meg. A számok azt mutatják, hogy a téma igencsak felbolygatta a kedélyeket, és ez a hozzászólásokban is látszik, melyek tartalma meglehetősen szélsőséges volt: a legtöbben a rendőrséget kritizálták, méltányosságra hivatkozva azt fejtegették, hogy az anyukát miért nem lehetett csupán figyelmeztetni a bírság helyett.

Itt szögezzük le, természetesen szerkesztőségünk nem kívánta a járőröket kedvezőtlen színben feltüntetni, csupán tárgyilagosan beszámoltunk a történtekről. Számunkra egyértelmű, hogy ők a munkájukat végezték, mégpedig minden bizonnyal a szabályoknak és az utasításoknak megfelelően.

Riportunknak szerencsére pozitív folyománya is lett, ugyanis egy nappal az megjelenése után többen is megkeresték szerkesztőségünket, hogy szeretnék a megbírságolt édesanya büntetését kifizetni. Ceglédtől Mohácson át Zalaegerszegig többen is érdeklődtek, hogy miként érhetnék el az illetőt.

Az egyik hölgy, Tóth Józsefné Kemendollárról kereste fel az Atádhírt. Ő úgy fogalmazott, lehetett volna megértőbb a hatóság.

Egyszerűen igazságtalannak tartom az esetet. Aznap vezették be a tilalmat, talán még nem is tudott róla mindenki, kellett volna egy átmeneti időszak, amikor csak figyelmeztetik az embereket. Nonszensz, hogy egy négy gyermekes anyát 10 perccel 8 óra után 30 ezer forintra megbüntettek, holott úgy tudom, a büntetés alsó határa 5000 ft. Ezért ajánlottam fel, hogy segítek rendezni a bírságot – mondta a zalai hölgy.

Legalább nyolc olyan emberről tudunk, akik hasonló módon szerettek volna segíteni a megbírságolt anyukán. Többen közülük atádiak: eM. Soós György is felkereste már az édesanyát.  

Épp most volt szombaton valaki nálam, aki felajánlott 2000 forintot, de a saját ismeretségi körömből még legalább hárman vannak, akik hasonlóan gondolkodnak. Ez egy nagyon jóleső érzés, látni, ahogy összefognak az emberek. Ennél fontosabb dologra nincs is most szüksége a városnak, ez egy példaértékű dolog, hogy számíthatunk egymásra a bajban. Nagyon fontos lenne, hogy ilyen esetekben a segítségnyújtás legyen az első reakciónk – mondta a fotós.

Az érintett anyuka a nevét és arcát is felvállalta: Horváth Andrásné Becker Edit a Palánta Családi Bölcsőde gyeden levő vezetője, a nagyatádi baptista gyülekezet vezetőjének felesége. Már egy korábbi cikkünkben is szerepelt, amikor a cipősdoboz ajándékok gyűjtéséről írtunk. Őt is megkérdeztük az esetről.

Megmondom őszintén: sajnálom a rendőröket, mert az esetnek nagyon negatív éle lett – mondta az Atádhírnek Edit. – Meghurcolták őket, pedig ők csak dolgoztak. A kijárási tilalommal egyébként teljesen egyetértek, de, persze, egy kicsit tényleg igazságtalannak is tartom az esetet, jó lett volna, ha méltányosságot gyakorolnak, de azért tartsuk észben azt is: csak az hibázik, aki tesz is valamit. Mindenki vét a munkájában, de legfeljebb nem lesz ekkora következménye. Csak, sajnos, az ő munkájukkal együtt jár, hogyha hibáznak, az jobban látszik. Egyébként aznap este nem arról volt szó, hogy a tilalom idején kiosontam otthonról, hogy élelmet szerezzek a gyerekeimnek – az igazság az, hogy egyszerűen csak elfejtettük, hogy aznap estétől érvényben van a tilalom. Amikor kifordultam az Aradi utcába, és leállítottak a rendőrök, először azt hittem, kiraktak egy kresz-táblát, amit nem vettem észre. Csak amikor kérték a papírokat, és ránéztem az autó órájára, akkor tudatosult bennem, hogy tilosban járok. Eddig is és ezután is megpróbálok mindent betartani, amit nálam okosabbak találtak ki, pont azért, mert azoka a szeretteimet is megvédik. Volt és van is fertőzött az ismerősi-baráti körben. Sajnos haláleset is.

Megkérdeztük Editet, hogy a sok jóakaró közül végül rendezte-e már valaki a büntetését. A válasz meglepő volt, és mintha csak a sors játszott volna közre az eseményekben: múlt vasárnap este, néhány nappal a bírság előtt, a kiskunfélegyházi baptista közösség egyik lelkipásztora, egy négygyermekes apuka, Hostyánszki Péter elhunyt a koronavírus szövődményeiben. Még 50 éves sem volt. Edit és családja a felajánlott összeget az Elizeus Korsója Támogatási Alapnak adományozta, mely a fiatal baptista lelkipásztorok özvegyeinek és kiskorú gyermekeinek a támogatásával foglalkozik, most éppen a Hostyánszki családot segítik meg.

Nem kellett elfogadnunk a felajánlásokat, mivel nem szorulunk rá, nem napról napra élünk – mondta Edit. – Az összefogásnak viszont nagyon örülök, és jó lenne, ha ezt a sok pozitivitást jó dologra fordíthatnánk. Mi a felajánlott összeget, természetesen a felajánló tudtával, jótékony célra fordítottuk.

Edit kérése, hogy akik a bírságát szerették volna rendezni, azok inkább az összeget utalják el az Elizeus Korsója Támogatási Alapnak „Hostyánszki” megjegyzéssel a közlemény rovatban, az alábbi számlaszámra: 13555555-33333333-33333333. Mint mondta, ez az a négygyermekes anyuka, aki most igazán támogatásra szorul.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás