Hiába nincs korlátozás, ha munkával telik a nyár

Sok nagyatádinak – az anyagiak mellett – az időhiány jelenti a legnagyobb akadályt nyáron. Üdülni csak kevesen fognak, a vírus fenyegetése továbbra is meghatározó a programok tervezésében.

Gyakori kompromisszum az egynapos kirándulások szervezése, de számos nagyatádinak még ez sem megoldható. Az otthon töltött forró hónapok alatt sokaknak a munka és a család jelenti a két fő kötöttséget.

A munka és az állatok mellett nem lehet több napos nyaralásra menni, így legfeljebb egynapos kirándulásokban gondolkodunk. Igaz, még most is próbálunk inkább olyan helyeket kiválasztani ehhez, ahol nincsenek olyan sokan: be vagyunk oltva, de azért nem kockáztatunk – osztotta meg terveit egy nagyatádi édesanya.

Hasonló elképzelésekkel rendelkeznek többen is, azonban sokaknak még ez a rövidebb lehetőség sem adott, derült ki a további elmondásokból.

Amikor csak tehetem, szeretném a szeretteimmel tölteni az időmet, ezen kívül ugyanis nagyrészt munkával fog telni a nyár. Az édesanyám beteg és segítségre szorul, így kirándulni nem fogok, legfeljebb a helyi strandra megyek majd el. Az viszont mindenkit érintő probléma, hogy nagyon felmentek az árak, így az emberek most még kevésbé engedhetik meg maguknak a nyaralást – mondta egy szociális otthonban dolgozó atádi férfi. – A zenészi hobbimat viszont továbbra is űzöm itthon, baráti és családi összejöveteleken szoktam játszani szintetizátoron.

Arra a kérdésre, hogy mivel fog telni a nyár, az aktív korú megkérdezettek mindegyike az elsők között említette a munkát.

Ugyanakkor a nyugdíjasok között sem magától értetődő, hogy elég lenne az idejük és a pénzük nyaralásra.

Most már, sajnos, tényleg igaz, hogy halálig tart a munka: mióta a feleségemmel nyugdíjasok vagyunk, azóta szinte még kevesebb időnk van. Én így is dolgozom, mert szükség van az abból származó jövedelemre, ugyanakkor a szőlőhegyet is gondozni kell. Főleg ebben a régóta tartó szárazságban egyszerűen muszáj kijárni öntözni – mondta egy atádi nyugdíjas. – Nem mellesleg az ember még most is tart a vírustól, az oltás ellenére azért mégis csak 60 éven felül járunk már.

Ezen problémák aktualitását egy másik nyugdíjas is megerősítette, aki hasonló tapasztalatokat osztott meg, számos nagyatádi és környékbeli család helyzetét összegezve egy mondatban.

Nem igazán futja nyaralásra, az az igazság…

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás