Kétezer négyzetméteres tűzhöz riasztották a nagyatádi tűzoltókat

Erdősávot is veszélyeztetett a majdnem 2 ezer négyzetméterre kiterjedő tűz Mike külterületén, a lángok terjedését munkagép segítségével akadályozták meg. A súlyos aszály miatt megsokasodtak a szabadtéri tűzesetek.

Nem sokkal fél tíz után vonultak ki a nagyatádi tűzoltók a Mike és Kadarkút közötti területre, melyen lángra kapott a száraz aljnövényzet. Az oltást a kadarkúti önkormányzati és a mikei önkéntes tűzoltókkal együtt kezdték meg munkagép bevonásával.

A tűz további terjedését az érintett rész elhatárolásával – ez esetben körbeszántásával – sikerült megelőzni 11 óra körül. A tűzesetet a helyszín közelében kaszáló munkások észlelték, az oltásnál két fecskendő van jelen.

Tegnap a Gyár utcához is kihívták a tűzoltóság embereit, de ott végül nem találtak tűzre utaló jeleket. Ugyan végül téves bejelentésnek nyilvánították a hívást, a jelentős mennyiségű füstöt, melyre hivatkozva a bejelentő telefonált, mások is látták.

Óriási füstöt láttam felszállni az utcában, mikor kijöttem a teremből – mondta a Gyár utca elején lévő edzőterem egyik rendszeres látogatója.

A katasztrófavédelem szóvivője továbbá elmondta, hogy a környéken tegnap ezen kívül még három szabadtéri tűzeset is történt: Igalnál fél hektáron, Pusztakovácsinál 200 négyzetméteren égett az avar, Csökölyön hulladék kapott lángra.

Az időjárás eddig döntően két, jelentős károkat okozó formában mutatkozott meg a környéken idén nyáron: a több településen is milliós károkat okozó jégesőként, valamint a szántóföldeket gyújtóssá szárító aszályként.

A katasztrófavédelem emiatt fokozottan felhívja a lakosság figyelmét, hogy június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is!

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás