Hoppá: kevesebben hunytak el a járvány idején!

A koronavírus-járvány idején nemhogy több, hanem éppenséggel kevesebb temetés volt Somogyban és Nagyatádon is, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A hivatalos adatok szerint a vírus március 4-én jelent meg Magyarországon, és március 15-én hunyt el az első beteg. Április végéig 2863-ra nőtt a nyilvántartott fertőzöttek száma, és 323-man hunytak el ennek következtében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai alapján az a feltételezés nem állja meg a helyét, hogy a vírus hamarabb megjelent és szedte az áldozatait, mint azt hivatalosan bejelentették – írta a Magyar Narancs. Januárban és februárban ugyanis 3431-gyel kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos időszakában. Januárban 15, februárban 13 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. Erre a KSH gyorselemzése némi magyarázatot is adott: „A jelentős csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén később és alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott.”

Megkerestük a megye legnagyobb temetkezési vállalatát, az évente csaknem 2 ezer temetkezési szolgáltatást végző Somogy Temetkezési Kft-t is. A nyilvántartásaikból látszik: csaknem 20 százalékkal kevesebb temetést rendeltek náluk idén március-áprilisban, mint a tavalyi év azonos időszakában: 258-at a tavalyi 322 helyett. Nagyatádon 46-ról 39-re csökkent ez a szám, vagyis itt is 15 százalékos visszaesés látszik.

Megosztás