Hőségriadó van, de felhőszakadás is jöhet!

Hőségriadót adott ki Somogyra a meteorológiai szolgálat, akár 33 fok is lehet ma. Ugyanakkor délutántól már másodfokú veszélyjelzés van érvényben a térségben, mert heves zivatar várható 90 km-es szélrohammal és jéggel.

Abszolút végletes időjárás lehet ma: egyszerre érvényes a térségben a hőségriadó (a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű), ráadásul igen magas UV-sugárzással (7,6), közben pedig már megyénkre is kiadták a másodfokú figyelmeztetést felhőszakadás miatt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy Somogyban közepes bekövetkezési kockázat mellett kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss jelentése szerint kedd délutántól ismét rendszerbe fejlődött zivatarok várhatók!

A mostani számítások szerint kedden délután a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit zivatarok érik el, melyek egyre intenzívebbé válva és rendszert alkotva haladnak keleti, délkeleti irányba (este érhetik el a főváros térségét, késő este pedig a Tisza vonalát). Ezek között nagy eséllyel lehetnek heves zivatarok, melyekhez kapcsolódva 90-100 km/h-s szélroham, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (20-30 mm-t meghaladó csapadék) társulhat. Szerdára virradó éjszaka a zivatartevékenység súlypontja fokozatosan áthelyeződik az északkeleti országrészre, míg az ország más részein lassacskán – átmenetileg – megnyugodhat a légkör.

 

Megosztás