Hulladékot égetnek a szomszédban, dől a füst!

Ismét egyre több ilyen bejelentést kapnak a tűzoltók, sok bosszúságot okoznak a hasonló eseteket. Utánajártunk, mikor, hogyan, mit és meddig lehet égetni a kertben, és mivel jár, ha valaki megszegi a szabályokat.

Január elsejétől mostanáig 275 szabadtéri tűz volt Somogy megyében, és több száz hektárnyi terület égett le. Azt, sajnos, nem tartja számon a megyei katasztrófavédelem, hogy közülük mennyi volt a kerti hulladékégetés.

Ám azt tudjuk, hogy csak az elmúlt néhány napban legalább három ilyen eset történt Nagyatádon. Nagypénteken a Beregszászi utca lakói tettek bejelentést a nagy füst miatt. Egy családi ház udvarán növényi hulladék égett. Tegnapelőtt háztartási hulladékot égettek Hókamalom pusztán, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltani. Ma délelőtt pedig a Szabadság utca környékéről kaptunk egy jelzést, hogy fekete füst dől az egyik kertből.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Általában a szomszédok vagy a környékbeliek tesznek bejelentést, gyakran azért, mert nem akkor éget valaki, amikor szabad. Szintén nem ritka, hogy vizes ágakat, leveleket vagy éppen háztartási hulladékot, pl. műanyagot éget valaki: ezek nemcsak büdösek, hanem szennyezik a levegőt, és károsítják a környéken élők egészségét is.

Az elfajuló szomszédviták elkerülése érdekében utánajártunk, mit és hogyan szabad, ill. nem szabad kerti hulladékégetés címén. Az alaphelyzet az, hogy tilos elégetni a kerti zöldhulladékot a levegő védelméről szóló törvény értelmében. Ám a jogszabály egyelőre lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy helyi rendelettel ettől eltérjenek. Ez a helyzet Nagyatádon is. Ám így is csak szigorú szabályok mellett lehet ezt művelni.

Kizárólag október 1-jétől május 31-ig van lehetőség arra, hogy a kerti hulladékot belterületen elégessük, és ezt csak munkanapokon 8-tól 18 óráig, valamint szombaton 13-tól 18 óráig tehetjük meg.

A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, s az eltüzelése csak folyamatosan kis adagokban történhet.

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, gumi, egyéb veszélyes hulladék stb.).

További előírások is érvényesek, ezeket itt találják. Aki nem a szabályoknak megfelelően végzi az égetést, büntetésre számíthat.

10 ezer forintos bírsággal sújthatják, aki megszegi a tűzvédelmi előírásokat, de a tűzoltók felszólítására eloltja a tüzet. Azonban, ha a tűz tovább terjed, és az eset tűzoltói beavatkozást igényel, a bírság mértéke 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet. Sőt, a beavatkozás költségeit is meg kell térítenie a tűz okozójának – válaszolta kérdésünkre Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Tapasztalatunk szerint, ha csak kisebb kerti égetéshez is vonulunk, már önmagában a tűzoltók megjelenése nyomatékosító erejű, az egész környék számára visszatartó erővel bír.

Ugyancsak megjegyzendő, hogy már 2021. januárjától tilos az egész országban belterületen a kerti hulladék égetése, csak éppen a veszélyhelyzet idejére megengedte a kormány a településeknek az ettől való eltérést. Ám, mint előbb már tárgyaltuk, Nagyatádon május végéig engedélyezett az avar és a kerti hulladék égetése, a hazai veszélyhelyzet pedig szintén megszűnik május 31-én, legalábbis a járványhelyzet miatti. Ám épp ma jelentették be, hogy humanitárius katasztrófa miatt is bevezethetik majd, így könnyen lehet továbbra is marad a jelenlegi helyzet.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás