Tutisiker lett a Bárdos csapatának a TörpMatek megyei döntője

Ők nyerték! Játékosan, örömmel, csapatban együttműködve oldották meg az izgalmas feladatokat azok az alsósok, akik a nyolc csapat tagjaiként bejutottak a megyei esélyteremtő matekverseny nagyatádi döntőjébe.

Ki mondta, hogy a matek csak unalmas számolás, száraz műveletek körmölése lehet? Annak látnia kellett volna tegnap a Bárdos iskolában megrendezett megyei TörpMatek verseny döntőjét. 

A lelkes fiatalok törpkastélyt építettek logikai lapokból, törphuzigán oldottak meg feladatokat, háromjegyű kódot kerestek, hogy kinyithassák a csokit rejtő doboz lakatját, vagy éppen a törpmérlegen végeztek összehasonlító méréseket, hogy vajon a papírzsebkendő, a kindertojás, a zacskónyi liszt vagy az arctörlő kendő nehezebb-e. 

2021 őszén kezdődött a verseny, amire 39 csapat nevezett be. A két levelező forduló után tegnap rendezték a 8 csapatos megyei döntőt a Bárdos iskolában. Ide már csak egy nagyatádi csapat jutott be a 12 nevezett közül. Rajtuk kívül egy kaposvári, egy kutasi, egy szentbalázsi, egy berzencei és egy ádándi, valamint két kaposszekcsői (Tolna megye) csapat.

A diákoknak egy mese köré építve több órás összpontosítással kellett megoldaniuk a 10 feladatot, amelyeket a 6-10 éves korosztály életkori sajátosságainak figyelembe vételével állítottak össze a szervezők. 

A cél, hogy szeressék a matematikát, élvezzék a feladatokat, és itt megmutattuk, hogy lehetséges ez, lehet játékosan, interaktív módon, csapatban együttműködve matekozni – mondta Szilágyiné Dorcsi Gabriella, a verseny egyik helyi szervezője.

Ugyanezt hangsúlyozta a másik, Nemesvidről érkezett szervező, Csenteiné Balogh Katalin is:

Ha játékos és cselekvő környezetbe helyezett műveleteket oldhatnak meg a gyerekek, akkor motiváltabbak és aktívabbak lesznek, így lehet élményszerűvé tenni számukra a matematikát, egyáltalán, magát a tanulást.

A megyei versenyt a Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ szervezte, miként jó néhány más tanulmányi versenyt, amelyek között vannak tantárgyiak és műveltségi területekhez tartozók is. 

– Az alsósok számára régóta megrendezzük a Hétfejű tündér elnevezésűt, ami egy komplex szövegértési verseny – mondta Kálmán Erika hivatali főtanácsos. – Ezeknek mind az a célja, hogy élményszerű feladatok legyenek, játszva tanuljanak a diákok.

A megyei TörpMatek verseny döntőjét a Bárdos iskola Tutisiker nevű csapata nyerte Horeczki Gergely, Nyemetz Ádám és Szabó Menyhért összeállításban, Borsos Erika felkészítésével. Méghozzá magasan a legjobb pontszámmal, 131-gyel. A második helyen 119 ponttal végeztek a kaposszekcsői Tudorok. A harmadik helyet a kaposvári Nagyboldogasszony iskolaközpont együttese szerezte meg 113 ponttal.

 

 

Megosztás