Időkapszulát helyeznek a város 50. jubileumának alkalmából

Minden atádinak lehetősége van üzenni a jövő generációinak! Az időkapszulába egy digitális adathordozót helyeznek, melyre a következő hónapokban összegyűjtött írások, képek és videók kerülnek.

Nagyatád 1971. április 25-én lett – történelme során harmadszor – városi jogállású település. Ennek 50. évfordulóját ünnepeljük az idén. Korábban még abban reménykedett a város, hogy már lehetőség lesz a neves alkalom jegyében nyilvános rendezvényeket is tartani. Ezzel egyelőre még a járványhelyzetre való tekintettel várnunk kell – ám így is megtalálták a módját a szervezők, hogy a jubileumi megemlékezésben mindenki részt vehessen, és szó szerint a nagyatádi történelem részévé válhasson.

Az 50. évforduló alkalmából az önkormányzat el fog helyezni egy időkapszulát a hamarosan ültetendő jubileumi fasor végén a Szent István parknál. Erre a célra egy különleges fémhengert használnak, amit egy kőoszlopban fognak elhelyezni – olyanban, mint amelyek a József Attila sétányt is díszítik. Az időkapszula 50 évig fogja megőrizni az idei jubileumkor összegyűjtött írásos és képi emlékeket. 

Ezeket az emlékeket egy digitális adathordozóra fogják lementeni, ez kerül majd az időkapszulába. Erre a célra a szervezők külön weboldalt is létrehoztak, ahová már fel lehet tölteni a megőrzésre szánt mementókat. Ez lehet írás, kép vagy akár videó is – egy fájl mérete nem haladhatja meg a 800 megabájtot, és legfeljebb egy gigabájt mennyiségű adatot lehet feltölteni. Bárki hozzájárulhat az időkapszula megtöltéséhez!

Az összegyűjtött emlékanyagról egy másolatot a múzeum is megőriz archiválás céljából. Az időkapszulát júniusban fogják ünnepélyes keretek között elhelyezni, és utána csak 50 év múlva fogják felnyitni.

 

Megosztás