Dél-somogyi Covid-helyzet: az országgyűlési képviselő sem kapott konkrét válaszokat

A Nagyatádi Kórház „a megfelelő kapacitással látja el” a fekvőbetegeket, a kormány pedig minden szükségeset megtesz, hogy a „járványhelyzet Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa” – válaszolta az államtitkár.

Az Atádhír is többször beszámolt róla, hogy a koronavírus-járvány 3. hulláma súlyosan érinti megyénket, Somogyban tarol a járvány, itt az egyik legtragikusabb a helyzet. Lakosságarányosan sokkal több ember fertőződött meg nálunk, mint a szomszédos megyékben.

Ezért kért hivatalos és konkrét tájékoztatást a dél-somogyi helyzetről, illetve a Nagyatádi Kórházban tapasztalható állapotokról Kásler Miklós minisztertől Ander Balázs, a térség ellenzéki országgyűlési képviselője. A hozzánk eljuttatott, írásbeli választ igénylő kérdése az alábbiakban olvasható.

1. A Covid-járvány kezdete óta mennyi koronavírusos beteget ápoltak a kórházban?

2. A pandémia 3. hulláma óta mennyi beteget ápoltak a Nagyatádi Kórházban, illetve hány Covid-beteg fekszik jelenleg önöknél?

3. Hány Covid-részleg működik jelenleg a kórházban, mennyi beteggel, azokat hány egészségügyi dolgozó (orvos, asszisztens, ápoló) látja el?

4. Mennyi ággyal működik a covidos intenzív osztály, mennyire telített jelenleg? Igaz-e, hogy már szelektálniuk kell, kik kerülhetnek az intenzív osztályra?

5. Hányan hunytak el koronavírus fertőzés következtében a kórházban? Közülük hányan a 3. hullám kezdete óta?

6. A kórház egészségügyi dolgozóit milyen mértékben terheli meg a koronavírusos betegek ellátása? A rendelkezésre álló szakszemélyzet kapacitása mennyi Covid-beteg ellátását teszi lehetővé elfogadható minőségben? Másképp megfogalmazva: az ön meglátása szerint meddig feszíthető még a rendszer?

A március 11-én benyújtott kérdésre 29-én kapott választ. Ebben Rétvári Bence államtitkár arról tájékoztatta, hogy „a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos napi adatokat az Operatív Törzs közli sajtótájékoztatóján”. Leszögezte: „Magyarországon minden betegnek jut kórházi ágy és megfelelő ellátottság.”

A térségre vonatkozó konkrét kérdésekre ennyit válaszolt:

„A Nagyatádi Kórház a koronavírus-járvány 3. hulláma alatt – ahogyan a korábbi hullámok idején is – az adott járványügyi helyzethez folyamatosan alkalmazkodva, a szükséges számú koronavírus-osztályok és ágyszámok biztosításával, megfelelő kapacitással látja el a hozzá érkező fekvőbetegeket. A betegellátás folyamatos a szokatlan terhelés ellenére is.”

Aztán az államtitkár biztosította a térség képviselőjét, hogy a kormány minden szükséges intézkedést „megtesz azért, hogy a koronavírus-fertőzés általi járványhelyzet Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa”, hozzátéve: a védekezés leghatékonyabb eszköze a vakcina. A továbbiakban részletezte, mennyi és hányfajta vakcinát kötött le „Magyarország”, ezekkel hány embert oltottak már be – arányaiban sokkal többet, mint az uniós országok –, ebből is „jól látszik mennyire kiemelkedő eredményről beszélhetünk”.

Ezután hosszasan sorolta az államtitkár, hogy mennyire „nem lehet számítani a vírus elleni védekezés során a baloldalra”, amelyik oltásellenes, és az „a politikai stratégiája, hogy a járvány elhúzódjon és több legyen a beteg, ezért mindent megtesznek azért, hogy az eredményes védekezést akadályozzák”.

Ander Balázs annyit fűzött hozzá mindehhez, hogy az államtitkár bicskanyitogatóan cinikus levele sokkal inkább propagandaszöveg, semmint valódi tájékoztatás: „kényesen ügyel arra, hogy egyetlen általam feltett kérdésre se adjon konkrét feleletet.”

Elfogadhatatlan, hogy nem juthatnak hiteles információkhoz a dél-somogyi polgárok. Nem a szomorú s kegyetlen valóság híreitől megvédendő kisgyermekek, de nem is alattvalók, hanem állampolgárai vagyunk ennek az országnak! Mélységesen visszatetsző az ilyesféle hozzáállás akkor, amikor a koronavírus-járvány következtében már 20 ezernél is több honfitársunkat veszítette el az ország. Ez csaknem annyi, mint a Barcsi vagy a Nagyatádi járás teljes lakossága. Nagyszülők, édesanyák, családapák, gyermekek. Köztük nagyon sok dél-somogyi. Meggyőződésem, hogy ebben a tragikus helyzetben az itt élő emberek nem agitprop közhelyeket akarnak olvasgatni, hanem megbízható információhoz szeretnének jutni! – mondta a térség országgyűlési képviselője.

Megosztás