Így élték meg a tegnapi földrengést Somogyszobon

Kirohantak a házból az emberek, néhányan azt hitték, a kazán robbant fel, mások házfalnak, kerítésnek vagy árokba csapódott autóra gyanakodtak, és akadt, aki azt hitte: a farakás omlott össze az udvarban.

Ha jelentős károkat nem is okozott a tegnap esti, 3,5-ös erősségű földrengés, azért mindenki megijedt a faluban. Élesen emlékeztek még a tavaly márciusi (a Richter-skála szerinti 4,0-es erősségű) földmozgásra: akkor száznál is több házban repedtek meg a falak, potyogott a vakolat, a háztetőkről a cserepek, a falakról képek estek le, elmozdultak a bútorok, és ijedtükben sírtak a gyerekek.

Megkérdeztük a somogyszobiakat, most mit tapasztaltak.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Megosztás