Egy hónapja megoldatlan a fogorvosi ellátás

PCR-teszthez kötött a betegek ellátása, de az állam azóta sem szervezett számukra szűrőprogram hálózatot. A megelőzhető fogbetegségek kezelés nélkül maradnak, még mindig csak sürgősségi ellátás van.

Már egy hónapja újra van teljes körű fogászati ellátás Magyarországon – legalábbis papíron, és a sajtóban szétkürtölve. A május 4-i kormányrendelet és az EMMI határozata visszavonta a nem sürgős fogászati beavatkozások megtiltását, csak éppen továbbra sem oldották meg a páciensek koronavírus-szűrését, ami a legtöbb beavatkozás előfeltétele.

A Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós által kiadott május 4-i határozat szerint ugyanis „a járóbeteg-szakellátásban (ideértve a fogászati szakellátást is) sorra kerülő, SARS-CoV-2 vírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő elektív beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése, és a magas kockázatú beavatkozásokra csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor.” Ezek a sorok már Kásler Miklós április 30-i tájékoztató levelében is szerepeltek „Az egészségügy újraindítása május 4-től” című mellékletben. Erre a dokumentumra hivatkozik a határozat is.

Ezt azóta sem írta felül semmilyen intézkedés, vagyis a mai napig

a magas kockázatúnak számító fogászati beavatkozások előfeltétele egy negatív koronavírus PCR-teszt.

Mit tegyen tehát az ember, ha fogorvoshoz szeretne menni? Hol igényelhet PCR-tesztelést?

A rövid válasz: sehol. A fogorvosok is megvonják a vállukat ebben az ügyben, ugyanis további iránymutatás a határozat kihirdetése óta nem érkezett. Nesze semmi, fogd meg jól! Erről kérdeztük dr. Hajdú Róbert nagyatádi fogorvost is.

A kórházi betegellátással ellentétben továbbra sincs kijelölt mintavételi pont, de még magánúton sincs belátható távolságon belül. Tragikus ez a nemtörődömség, olyan ez, mintha adtak volna egy társasjátékot, hogy játsszunk vele, de a szabályokat meg nem mondták el hozzá. Közben meg azt hangoztatják, hogy meg van oldva a fogorvosi ellátás. Ez nagyon sok mindent elárul az egészségügyi kormányzatról és az egészségügy helyzetéről.

A legtöbb fogászati beavatkozás a koronavírus terjedésének szempontjából rendkívül kockázatos: az orvosnak a beteg szája fölé hajolva kell dolgoznia, huzamosabb ideig egy méternél közelebbi távolságban. A használt eszközök nagy fordulatszámmal működő turbinák és mikromotorok. Ezek vízhűtéssel működnek, aeroszolt képeznek a szájüregben. Vagyis olyan párát szabadítanak fel, amely által a vírus is nagy koncentrációban a levegőbe kerül – ez akár órákig a rendelőben maradhat. Tehát a fogászati kezelések előtt különösen indokolt volna a betegek tesztelése. Az elmúlt egy hónapban azonban semmilyen szűrőrendszert nem épített ki az állam, így a legtöbb fogorvos, köztük dr. Hajdú Róbert is, továbbra is csak a sürgős eseteket tudja ellátni.

Rettenetesen bosszantó, hogy ilyen szinten magára hagyják a fogorvosokat és a pácienseket, ez gyalázatos. Nem tudunk tesztelést kérni a betegeknek, mert nincs kitől kérni. Sokan kérdezősködtek már emiatt, egyre többen szorulnának ellátásra, hiszen a nem sürgősségi beavatkozások betiltása óta már eltelt két és fél hónap. Már nagyon sok olyan eset van, ami a halaszthatóból kezd átmenni a nem halaszthatóba. Egyelőre marad a sürgősségi ellátás, ugyanazt csináljuk, mint március 15. óta, plusz még egy-két gyökérkezelést, fogsorjavítást és szűrővizsgálatot is bevállalunk. Várjuk, hogy megszervezzék a szűrést a fogászati vizsgálatokra, vagy megváltoztassák a protokollt.

Nagyatádon egyébként is nagy a fogorvoshiány: korábban is csupán hárman láttak el négy körzetet a városban. Most viszont kiesett az egyikük: az I. körzetet dr. Szabó László vitte, ám ő veszélyeztetett korosztályba tartozik, így átmenetileg szünetelteti a praxisát. Úgyhogy egyelőre vigyázzunk a fogainkra, mert jelen helyzetben túl nagy luxus egy szuvas fog. 

Megosztás