Így találkoznak a nagyatádiak a kijárási korlátozások alatt

Az általánossá vált telefonos és internetes kapcsolattartáson túl az látszik: szinte csak a szoros baráti kötődések maradtak meg, azokhoz viszont mindenképpen ragaszkodik a többség.

A bezártság rövid idő alatt immár másodszor lett az életünk meghatározó része. Két és fél hónapja megint zárva vannak a vendéglátóhelyek, a közép- és felsőoktatás tanulói nem járhatnak be az iskolákba, nincsenek rendezvények.

Körbekérdeztünk Nagyatádon, hogyan változtak meg az emberek kapcsolattartási szokásai, mit tesznek a személyes érintkezés érdekében.

Jónéhányan, úgymond, bezárkóztak, a munkahelyükön és a bevásárláson kívül más célból szinte ki sem teszik a lábukat otthonról. Egy negyvenes férfi is arról beszélt, hogy 30 éve először nem volt együtt a család karácsonykor: – Legalább tízen szoktunk lenni, most először csak kettesben ünnepeltünk a párommal. Amióta bezártak a konditermek, az izmaim is visszaépültek, azért a barátaimmal néha elmegyünk egymáshoz.

Sakk-, pizsama- és ultipartik

Kedd esténként sakkpartikat tartunk a két barátommal, mindig nálunk jövünk össze, itt nincs se feleség, se gyerek – így egy harmincas férfi. – Sajnos, háromnegyed nyolckor kiürül a lakás, akármilyen jó beszélgetés közben vagyunk is, ez nagyon bosszantó.

Főleg tizenéves lányok szüleitől hallottuk, hogy a gyerekük egy-egy barátnőjével néhány hetente pizsama partit rendez, és hasonlóképpen időnként az ő lányuk alszik másnál. Egy anyuka azt mondta, a középiskolásoknak legalább ennyire szükségük van, hiszen tavasszal is és most is hónapokig nem járhattak, járhatnak iskolába sem.

Korábban nálunk jártak össze kártyázni a férfiak, volt, hogy nyolcan is. Most másik helyszínen ultiznak hétvégente, de csak négyen – válaszolta Tóth Sándorné. – Mi az urammal nem nagyon mozdulunk ki, idősek is vagyunk, meg sok komoly alapbetegségünk is van. Igyekszem lekötni magam, de már kezd kicsit sok lenni ez a bezártság, kezdek kiborulni tőle, mert még a kapun kívülre sem megyek. Reméljük minél előbb megkapjuk a vakcinát, de abból is nekünk csak a Pfizer a jó, az oroszt vagy a kínait nem kaphatjuk meg, mert volt daganatos betegségünk.

„Alkoholba fojtom bánatom”

Egy hetvenes nyugdíjasról mesélték a helyiek: korábban minden este megjelent a kedvenc kocsmájában, úgy 18 és 22 óra között ott dartsozott, beszélgetett, közben megivott 3-4 sört, ez volt a társasági élete. Mióta bezártak a vendéglátóhelyek, otthon ül egymagában, leszokott a sörről, helyette bevesz egy-egy pálinkát.

Figyelemre méltó adalék ehhez, hogy a NAV 2020-ra vonatkozó jövedéki statisztikáiból az látszik: ivással vészelték át a magyarok a tavalyi karantént. Az mfor cikke szerint jelentősen megugrott az alkoholfogyasztás Magyarországon: először februárban, a koronavírus-járvány hírére 80 százalékkal (ez a növekedés még márciusban is 50 százalékos volt), majd pedig a karantén végén, június-júliusban, amikor az egy évvel korábbihoz képest 10-30 százalékkal több alkohol fogyott.

Azért a barátainkkal összejövünk

Egy ifjú pár azt ecsetelte, most vettek házat, annak az otthonossá tételén és a kert rendbetételén dolgoznak. A koronavírus-fertőzésen mindketten átestek, a karantén idejét otthoni társasozással töltötték. Néha átmennek a barátaikhoz, illetve vendégül látják őket, mindig délutántól este 8-ig.

A szilvesztert mi is és a gyerekeink is baráti társaságban töltöttük, például nálunk négy házaspár gyűlt össze, beszélgettünk, játszottunk. Előtte gyorstesztet végeztek többen is, ezt mástól is hallottam, hogy pl. úgy karácsonyoztak együtt a nagyszülőkkel, hogy előtte letesztelték magukat – mesélte egy ötvenes hölgy. – Egyébként az elmúlt két hónapban többször társasjátékoztunk nálunk, én heti szinten kávézom valamelyik barátnőmmel, a férjem inkább egy-egy meccsre jön össze a két barátjával, mindig valamelyikünknél, közben söröznek és beszélgetnek kicsit, ezek ott alvós esték.

Szerencsejáték doszta

Végül még egy adalék a karantén alatti szokásokról: rekord méretű játékadót hoztak össze a magyarok a járvány legkeményebb hónapjaiban az államnak – írta az mfor.hu. Segíthette a rekord játékadó-bevételt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ellenére a sportesemények nem maradtak el, így bőven volt mire fogadni.

 

Megosztás