Íme Zsolt, a nagyatádi villanykántor

Február közepe óta elektronikus kántorgép vezetésével énekelnek a nagyatádi istentiszteleteken. A „Zsolt” nevű eszközt annak feltalálója adományozta a helyi reformárus egyházközösségnek.

Villanypásztorról már hallott az ember, na de villanykántorról?

A technika fejlődésével, úgy tűnik, egyre több munkakör lesz kiváltható különböző algoritumsokkal, okoseszközökkel, automatizált gépsorokkal. És ez alól egyre kevesebb szakma fog kivételt jelenteni. Vegyük például a kántorit: a kántor a templomban orgonáló, istentiszteleten és misén foglalkozásszerűen éneklő, az éneket vezető személy. A technika fejlődése már elért olyan szintre, hogy ezek a feladatok is helyettesíthetők egy jól kalibrált kütyüvel. És ez már nem pusztán futurikus fantazmagória, ugyanis a Nagyatádi Református Egyházközösség már alkalmaz is egy ilyen berendezést február óta. Bemutatjuk a Zsolt elnevezésű, elektronikus kántorgépet, viccesen mondva: villanykántort. A „Zsolt” nem a helyiek által kitalált becenév – valószínűleg a zsoltározásra utal a megnevezés.

Hogyan és miként került az egyházközösség birtokába ez a különös szerkezet? Talán a ludditák rémálma valósult meg gépek felülkerekedéséről és a munkahelyek elvesztéséről? Mielőtt még „Halál a gépekre!” felkiáltással Zsoltot célkeresztbe helyeznénk, kérdezzük meg Jakab István lelkipásztort, hogyan is került a gépezet a templomba.

Mint kiderült, Zsoltot nem bérköltségek csökkentésére irányuló piaci folyamatok állították szolgálatba, hanem a kántori szakma területén jelentkező munkaerőhiány. A nagyatádi gyülekezetben már jó ideje nem teljesített senki állandó kántori szolgálatot, sőt azok a vasárnapok voltak a különlegesek, amikor valaki az orgonasípok mellől vezette az éneklést. Ezt a feladatot legtöbbször Halász Annamária vállalta magára. A lelkipásztor hozzátette: az emberi éneklést igazán semmilyen eszköz nem válthatja ki.

Az állandó kántorhiány hívta életre az ötletet, hogy a gyülekezet beszerez egy ilyen eszközt, melynek segítségével élő kántor nélkül is tud orgonakísérettel énekelni. Ebből a célból adománygyűjtést indított a közösség az év elején. Rövidesen kiderült, hogy nem szükséges a gyűjtögetés, ugyanis a gépet ingyen felajánlotta Cseke István, a MEDIROLL Orvostechnikai Kft. ügyvezetője, az elektronikus kántorgép kitalálója. Ugyanis testvére, a néhai Cseke László korábban a nagyatádi gyülekezet lelkipásztora volt.

Már az első istentiszteleten is jó volt hangszeres kísérettel énekelni, bár a gyári beállításokon azóta kicsit finomítottunk, hogy jobban idomuljon a hangszeres játék a gyülekezet énekléséhez. Nálunk kicsit gyorsítani kellett a tempón, sőt az énekversek közötti szüneten is rövidítettünk egy hajszálnyit. Természetesen az ötvöskónyi és a belegi gyülekezetek énekét is segíti az elektronikus kántorgép – olvasható a lelkipásztor beszámolójában.

A kántorgépre gyűjtött adományokat a gyülekezet a jelenlegi orgona javítására szeretné fordítani. 

Megosztás