Influenza: a nagyatádi óvodások csaknem negyede beteg

Országosan Somogyból jelentették a harmadik legtöbb influenzaszerű megbetegedést lakosságarányosan. Az egyik nagyatádi óvodában a huszonöt fős csoportban múlt héten összesen heten voltak.

Többen arról számoltak be a beteg gyerekek szülei közül, hogy az idei influenzaszezonban makacs, hosszú ideig tartó betegséggel küzdenek az óvodáskorúak. Jellemző a láz, a szűnni nem akaró köhögés, illetve az eldugult orr. A szülők elmondása alapján volt olyan óvodai csoport, ahol összesen heten voltak a huszonötből.

A nagyatádi óvodások mintegy negyede jelenleg beteg, összesen 73-an.

– Összességében a gyerekek 20-25 százaléka hiányzik. A legtöbben most a Nyitnikék Óvodából. Hullámzó a tendencia, múlt héten többen voltak betegek, erre a hétre már sokan meggyógyultak – mondta el Raczkóné Szantner Katalin, a Nagyatádi Óvodák vezetője.

A nagyatádi általános iskolákban múlt héten körülbelül minden tizedik tanuló hiányzott.

– Nem nőtt jelentősen a beteg gyerekek száma, stagnálásról számolhatok be – tájékoztatta az Atádhírt Iváncsics Gyula, főigazgató.

Változatlanul rengeteg a beteg, sok antibiotikum, fájdalomcsillapító és forró ital fogy az egyik nagyatádi gyógyszertárban. Jellemzően a klasszikus megfázásos tünetekkel érkeznek a vásárlók, de van, aki hányással és hasmenéssel küzd.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A Somogyban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 100 ezer lakosra vetítve 781-ről 848-ra emelkedett a hetedik héten, viszont azoknak a száma csökkent, akik akut légúti megbetegedéssel keresték fel az háziorvosukat. Országosan a betegek több mint fele, 51,4 százaléka 0-14 év közötti gyerek, 7,7 százalékuk pedig 60 év feletti. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásása miatt Somogyban egy óvodát kellett bezárni – áll a légúti figyelőszolgálat jelentésében.

Érdemes kérni az influenza elleni oltást, ami a 60 év felettieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is ingyenes.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Megosztás