Ismét extrém csapadékveszély!

Újra nagy mennyiségű – akár 80-100 mm – esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Másodfokú riasztást adtak ki Somogyra. A több hullámban érkező felhőszakadást óránként 90 km-t is meghaladó széllökések kísérhetik.

Átmeneti szünetet követően, a délutáni óráktól kezdve több hullámban heves zivatarok alakulnak ki, nagyobb területen felhőszakadás is várható – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Délen, délnyugaton a zivatarok akár rendszerré is fejlődnek. Legkisebb eséllyel az északnyugati tájakon számíthatunk intenzív zivatarok előfordulására.

Heves zivatartok károkozó széllel, felhőszakadás

Heves zivatarok leginkább egy széles délnyugat-északkeleti sávban fordulhatnak elő, 90 km/h-t meghaladó (néhol akár >95-100 km/h) széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (általában 30-50 mm, lokálisan >60 mm is eshet rövid idő alatt) kíséretében. Az előttünk álló éjszaka során is folytatódik a zivatartevékenység, szerda hajnalban északkeleten intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak.

Szerdán egyre inkább eső

Szerdán a zivatarok mellett egyre inkább kiadós esőbe vált át a csapadéktevékenység, a tartós eső által leginkább érintett terület délnyugati, és déli tájainkra koncentrálódik. Nagyatd környékén 19 fokra visszaesik a nappali csúcshőmérséklet. Az összegzett csapadékmennyiség ezekben a megyékben területi átlagban 30-70 mm, de lokálisan akár 80-100 mm csapadék is összegyűlhet 24 óra leforgása alatt.

Megosztás