Ismét kutyasuli indul Nagyatádon

Szeptember második felében újraindul a KutyaJó Kutyaiskola. A nagyatádi tréner célja, hogy városunkban fejlődjön a kutyatartás kultúrája, és az ebtartók szocializálják kiskedvenceiket.

Előzetes jelentkezés alapján vélhetően szeptember második felében indul újra egy nagyatádi lakos által meghirdetett kutyaiskola, a KutyaJó Kutyaiskola. Taliánné Vinkó Zsófia tavaly tartotta az első ebes foglalkozásokat, avagy ahogy ő fogalmazott, a „gazdiképzőket”. A kutyák nevelésében és tanításában Zsófia az elmúlt években több képesítést is megszerzett.

Már volt két idősebb kutyám, amikor vettünk egy kölyköt. Szerettem volna, ha jól lenne nevelve, szocializálva más kutyákkal, de kiderült, hogy 50 kilométeres körzeten belül szinte senki nem foglalkozik ilyesmivel – mesélte Zsófia.– Ezért elkezdtem képezni magam, elmentem Pestre tréneképzésre és elvégeztem egy rehabilitációs kutyakiképző tanfolyamot is, ami kimondottan a viselkedésproblémás, bántalmazott kutyusokkal való foglalkozásról szólt. Itthon aztán rájöttem, hogy sok atádi kutyatartó nagyon sok alapdologgal nincs tisztában, ezért is hirdettem meg már tavaly ősszel az első kutyaiskolás alkalmakat.

Zsófia szerint városunkban nincs megfelelő kutyás kultúra, kezdve az ürülék össze nem szedésétől. De a gazdák is sok esetben követnek el alaphibákat a nevelés során.

Sokszor az a baj, hogy az emberek kisgyerekként kezelik a kutyájukat: elkényeztetik, nem állítanak korlátokat, sok mindent megengednek neki – magyarázta Zsófia. – A legnagyobb gond, hogy megvesznek egy kölyökkutyát, majd pedig ahogy elkezd kamaszodni, „elromlik”, mert nem szoktatták össze megfelelően más kutyákkal. Emiatt agresszió, félelem alakul ki bennük idegen kutyák láttán, ezért aztán a gazdik a sétáltatás közben sokszor nagy ívben kerülik ki egymást, vagy ijedten felkapják őket, ha más kutyája odajön hozzájuk – ami viszont szintén megerősíti a kutyában a félelem érzetét. És sokszor alakul ki konfliktus a gazdik és a nem kutyatartók között is, mert az állat ugat, morog, zajt csinál. Nekem az a célom, hogy kialakítsak Nagyatádon egy kutyás közösséget, és a gazdik merjenek ismerkedni, összeengedni a kedvenceiket.

Zsófia hozzátette: Budapesten és a nagyobb városokban egészen más a helyzet, ott, hála a kutyaiskoláknak, magas színvonalú a kutyatartás kultúrája, míg a vidék teljesen elmaradott. Ezért is indított városunkban saját iskolát, mely hamarosan egyesületi keretek között fog működni. 

Két csoport fog indulni: kezdő és haladó. A kezdő foglalkozáson először a gazdik rövid elméleti oktatást kapnak a falkaösztönről, alapismeretekről – ezt még kutya nélkül. Ezt követően már kiskedvenceikkel folytatódik az iskola: elsajátítják az alap engedelmességi gyakorlatokat, mint például hogyan kell megtanítani a vezényszavakat és hogyan lehet fegyelmezetten pórázon sétáltatni őket.

A haladó csoportban azok vehetnek részt, akik már tavaly elvégezték a kezdő tanfolyamot. Ezen tökéletesítik az alaptudást, kisebb akadálypályákon gyakorolhatják a vezetést és vezénylést, sőt, akár engedelmességi vizsgára is fel tudnak készülni. Egy tanfolyam 8-9 alkalomból áll.

Akik szeretnének részt venni a KutyaJó Kutyaiskola foglalkozásain, keressék fel Taliánné Vinkó Zsófiát a 30/756 77 13-as telefonszámon.

Megosztás