Itt vannak a hónapokon át titkolt adatok!

100-nál is többen hunytak el tavaly koronavírusban a Nagyatádi járásban a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) szerzett adatok szerint. Országosan az látszik: az elhunytak egynegyede kapott legalább egy oltást.

 

Az adatokat az Átlátszó szerezte meg az NNK-tól többszöri közérdekű adatigénylés során. Az általuk küldött táblázatokból kiderült:

„az NNK rendelkezik egy olyan részletes, az elhunytak adatait tartalmazó adatbázissal, amelyben nemcsak az elhunyt kora, neme, betegsége, lakcíme szerepel, hanem a koronavírus elleni oltásra vonatkozó kórtörténete is”

– állapította meg a tényfeltáró lap.

Mint arról többször írtunk, a járvány mintegy másfél éve alatt mi is hiába kértünk adatokat a megyei kormányhivataltól, egyszer sem kaptunk (ahogy mások sem).

Egyébként településenként hasonlóan alakult a megoszlás az ország egészéhez képest: jelentősen nagyobb arányban voltak oltatlan áldozatok, az oltottak közül pedig a kétszer oltottak emelkednek jobban ki.

Az Átlátszó által összeállított, településenként lekérdezhető adatokat tartalmazó térképről kiderül, hogy Nagyatádon  magas volt a Covidban elhunytak aránya: 3,7 ezer lakosra vetítve, ami 51 főt jelent. Ez az arány Marcaliban  3,51; Barcson 2,78; Csurgón 2,49; Kadarkúton 3,31; Kaposváron 3,36. Az 51 nagyatádi elhunyt közül 38 oltatlan volt, 8-an egy, 5-en pedig két oltást kaptak (három oltással senki nem halálozott el).

A Nagyatádi járásban összesen 104 áldozatot szedett a koronavírus tavaly. Arányaiban a legtöbbet Rinyabesenyőn, Kutason, Rinyaszentkirályon és Lábodon.

Megosztás