Itt vannak a sárga és piros listás országok

Ma éjféltől a COVID-fertőzöttségük alapján besorolást kapnak a külföldi országok. Ez korlátozhatja az emberek beutazását. A sárga és piros listás országok esetében karanténra kell készülniük a magyar állampolgároknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, korlátozni fogják a külföldről érkezők belépését Magyarországra az adott ország járványügyi súlyossága alapján. Eszerint a különböző nemezeteket három kategóriába sorolják. Kedd éjféltől

  • zöld besorolást kapnak azok az országok, ahol alacsony a fertőzés szintje, itt szabad az átjárás Magyarországról oda- és vissza is.
  • sárga besorolást kapnak a közepes fertőzöttségű országok. Az innen érkezőknek 14 napot karanténban kell tölteniük. Ezt az időszakot ki lehet váltani egy legfeljebb 5 napos, egymás közt 48 órával elvégzett koronavírus-teszttel.
  • vörös kategóriába sorolják a magas fertőzöttségű (pirossal jelölt) országokat. Az innen hazatérők esetében a sárga országok szabályai vonatkoznak a magyar állampolgárokra, viszont a külföldi állampolgárok ezekből az országokból nem léphetnek be.

A könnyebb tájékozódás kedvéért a Portfólió elkészítette Európa térképét a színkódok szerint.

Forrás: Portfólió
Forrás: Portfólió

Egyébként a legtöbb afrikai, dél-amerikai és ázsiai ország mind a piros listán szerepel, míg Kína és az USA a sárga listára került. Utóbbi azért különösen érdekes, mert az Egyesült Államokban a mai napig 3,37 millió fertőzöttet regisztráltak, ami már meghaladta a népesség 1 százalékát (328 millió lakosból). Ehhez képest Kanada, ahol ugyanez a mutató a 0,3 százalékot sem érte el (105 ezer fertőzött 37,6 millió polgárból), piros listára került.

Mint korábban említettük, a 14 napos karantént ki lehet váltani két negatív teszttel, ám ennek költségét csak augusztus 1-ig vállalja a kormány, utána költségtérítésessé válik a rendszer.

Az egyes országok fertőzöttség szerinti besorolását minden héten, szerdánként felülvizsgálja a kormány.  A fenti térkép a július 13-ai állapotot tükrözi. A teljes sárga- és piros országok listája a magyar közlönyben olvasható. Arról nincs pontos információ, hogy az ezekbe az országokba történő kiutazás korlátozva lenne.

 

Megosztás