Járványtant is oktatnának a gimnáziumokban

Szeptembertől új Nemzeti alaptantervvel dolgoznának a középiskolákban. Ezzel a biológiaoktatás is átalakul: kevesebb lesz a kötelezően oktatott évek száma, és új témakörök kerülnek középpontba.

Jelentősen átalakul az oktatás az új Nemzeti alaptantervnek köszönhetően, így a biológiaoktatás terén is változások történnek. A tárgy tanítása három év helyett már csak két évig lesz kötelező a gimnáziumokban. Az új, szeptembertől bevezetendő nemzeti alaptanterv szerint az utolsó két évükben a diákok fakultációként vehetik fel a tantárgyat.

„Két tankönyv készült az új tantervhez: az egyik a molekuláris szinttől az életközösségekig szintenként adja át az anyagot, a másik pedig a magasabb szerveződési szinteknél indul, és onnan jut el azokhoz témakörökhöz, amiknél már kémiai ismeretekre is szükség van. A tanárok döntik el, hogy milyen irányból közelítik meg a tananyag átadását „– írta az Index.

Bár a tananyag mennyisége csökken, ám sok új ábrával és grafikával töltik meg az új tankönyveket. Új témakörök kerülnek középpontba, ilyen lesz például a járványtan és az újabb evolúciós elméletek, illetve nagy szerepet kapnak a fenntarthatósággal foglalkozó tananyagok is. Nagy hangsúlyt fektetnének a Föld és a Kárpát-medence természeti értékeinek bemutatására, és a megóvásuk fontosságára, valamint a klímaváltozás hatásaira és veszélyeire.

 

Megosztás