Jelentős béremelést kell adni a cégeknek, ha meg akarják tartani a dolgozóikat

Ez látszik a nagyatádi bérek alakulásáról a hozzánk beérkezett válaszok alapján. Bár a nagyobb foglalkoztatók egy része nem reagált kérdéseinkre, az kiderült: azok a cégek bővülnek, amelyek jobban megfizetik dolgozóikat.

Magyarországon jelenleg egyszerre nő az infláció és jelentkeznek a béremelési igények. Az utóbbi Részben a minimálbér és a garantált bárminimum kötelező, 20 százalékos emelése miatt, részben pedig azért, mert a bérfeszültség elkerülése érdekében az addig magasabb besorolású fizetések növelésének az igényét is muszáj elfogadni. Azaz minkét irányból növekednek a vállalkozások költségei.

Éppen ezért igyekeztünk feltérképezni, hogyan tud Nagyatádon a vállalkozói szektor megbirkózni ezzel a kettős kihívással. Nos, több, a városban nagynak számító vállalkozás egyáltalán nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseinkre heteken keresztül. Már-már le is mondtunk a szándékunkról, de végül úgy döntöttünk, az is sokatmondó, hogy mely cégek igyekeznek átláthatóan működni, így megosztjuk a nyilvánossággal az ő válaszaikat.

A legrészletesebb, mindenre kiterjedő választ a DEH Magyarország Kft-től kaptuk. Azt írták, ők eddig is a minimálbér és a garantált bérminimum jogszabályban előírt mértékénél magasabb bért fizettek a munkavállalóiknak.

A DEH Magyarország Kft.-nél ezt a bérelőnyt a továbbiakban is szeretnénk megtartani, ezért 2022. 01. 01-től a minimálbér alapján fizetendő órabér (1.150 forint) helyett a betanított munkások részére 1.345 forintot fizetünk óránként. Így a betanított munkát végzőknél cégünk 20%-os béremelést hajtott végre, ami által az ő bérük továbbra is 17%-kal magasabb a törvényes minimálbérnél. A többi pozícióban átlag 16%-kal emelkedtek a bérek, a szakmunkát igénylő munkakörökben így szintén átlagosan 17%-kal magasabbak az órabérek a garantált bérminimumnál. Minden munkakörben megmarad továbbra is a havi bruttó 27.000 forintos jelenléti bónusz és a hathavi munkaviszony után az ösztönző jutalom lehetősége is. A béremelés a teljes dolgozói állományt érinti. Jelenleg 105 fő az állandó szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók létszáma – tájékoztatott  Gazdáné Altsách Mónika ügyvezető.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen arányban növekedtek egy év alatt a nem bérjellegű költségeik, azt írta, az előző évhez viszonyítva 2021-ben az anyagköltség 3,3%-kal, az igénybe vett szolgáltatások 4,2%-kal kerültek többe a társaságnak. Jelentős költségnövekedéssel számolnak 2022-ben az előző évhez képest.

„Gyakorlatilag minden sütőipari alapanyag ára 10% feletti mértékben emelkedett, a liszt, a tojáspor, a tejtermékek 25% körüli mértékben, a zsiradékok, egyebek között a fánkok sütéséhez használt növényi zsír ára duplájára nőtt, a fagyasztáshoz használt gáz ára 17%-kal, a csomagolóanyagoké átlagban 30-40%-kal emelkedett.”

Az iránt is érdeklődtünk, hogy az összes költség növekedését hogyan próbálják ellensúlyozni. A DEH Magyarország Kft. válasza szerint semmiképpen sem szeretnék elbocsátásokkal kompenzálni, ellenkezőleg.

„Újabb és újabb beruházásokkal igyekszünk a működési költségeket optimalizálni. Társaságunk egy három éves beruházási programot indított el 2020-ban, amely a termelési kapacitások bővítésével és az energiahatékonyság növelésével javítja társaságunk költséghatékonyságát, illetve új piacok kiszolgálására nyújt lehetőséget. A program keretében, melynek tervezett befejezése 2022. I. negyedév, 4,8 millió euró összegű beruházásra kerül sor (84%-os önerővel!), melynek 70%-a ingatlan, 30%-a gépberuházás. További terveink vannak, és már tárgyalások folynak a tavasszal indítandó újabb fejlesztéssel kapcsolatban is.

Új munkavállalóknál igyekszünk bérköltség-támogatást, képzési költség esetén GINOP Plusz támogatást igénybe venni. Sajnos, a cégméret szerinti besorolás miatt működési támogatásra, ha lenne, sem tudnánk pályázni.

A beruházás üzemünk komplex fejlesztésére, többek között a termelési hatékonyság növelésére és a fajlagos energiaráfordítás csökkentésére irányult, azonban az önköltségben, és így az eladási árban sem tudjuk teljesen figyelmen kívül hagyni az alapanyagköltségek beszerzési árának növekedését.

Mindezek mellett a kapacitásnövekedésből származó, várhatóan elérhető árbevétel-növekedés is hozzájárul munkavállalói létszámunk fenntartásához, szükség szerinti növeléséhez is.”

Egy másik gazdasági ágazat helyi szereplője, a Novics és Társa Közműépítő Kft. is fontosnak tartotta megosztani a tapasztalatait. Az építőiparban érdekelt cég szintén azzal kezdte, hogy a bérminimum kötelező emelése őket, úgymond, nem érinti, hiszen bőven afölött voltak tavaly is. Egyébként a vállalkozás nem kifejezetten az év elején, hanem év közben akár többször is emeli a fizetéseket minden egyes szakágban.

Tavaly a kőműveseink 60 százalékos béremelést kaptak, de pl. az irodai dolgozóink bérét is növeltük. Az építőipar most a reneszánszát éli, vagyis mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megtartsuk a jó dolgozóinkat. Nettóban számolva átlagosan 170 ezerről 230 ezerre nőttek a bérek, bruttóban pedig 300 ezer fölött vannak. A tehergépkocsi-vezető és pl. a nehézgépkezelő munkatársaink ennél is többet keresnek – mondta Novics Péter cégvezető.

Hozzátette: 35 saját munkavállalójuk van, az alvállalkozókkal együtt azonban sokkal több embernek adnak munkát, de nekik is többet fizetnek.

Nagyon jelentősen növekedtek az anyagköltségek, volt, amelyik 50 százalékkal emelkedett januárban, ráadásul hiány is van belőle, ilyen a cement. De pl. a szerkezetacélnak és a betonacélnak tavaly napi ára volt, sőt, többször egy napon belül is változott. Ekkora különbséget már csak úgy lehet kompenzálni, hogy ahol lehet, fenntartjuk az árváltozás jogát, és a devizaárfolyamok arányában módosítunk – mondta a Novics Kft. cégvezetője.

A Büttner Kft-től a következő választ kaptuk: „A minimálbéren lévő emberek bérét természetesen a szabályozásnak megfelelően emeljük, az egyéb béreket a cég aktuális teljesítménye alapján, féléves értékelési periódusban premizálási formában kívánjuk emelni, ahogy az már a tavalyi év decemberben is megtörtént, egyszeri karácsonyi prémium formájában.”

Megosztás