Súlyosabb büntetést kapott a somogyi unokázós csaló

Az unokájának adta ki magát telefonon, és arra hivatkozva csalt ki 3 millió forintot az idős asszonytól, hogy autóbalesetet okozott, és azonnal kell neki a pénz, hogy ne jelentsék fel, és ne bántalmazzák.

Egy brit telefonszámról hívta fel az idős asszonyt a vádlott társaival együtt még 2019 decemberében. Egyikük a néni unokájának adta ki magát, és arra hivatkozva csalt ki pénzt tőle, hogy autóbalesetet okozott, és 3 millió forintra van szüksége sürgősen ahhoz, hogy a másik fél ne tegyen ellene feljelentést, illetve ne bántalmazzák ott a helyszínen. A magát az unoka barátjának kiadó vádlott a telefonhívás idején már ott várakozott a sértett házánál, akitől 3 millió forintot vett át arra hivatkozva, hogy a pénzt majd ő fogja eljuttatni a baleset helyszínére.

A vádemelést követően eljáró bíróság ugyan bűnösnek mondta ki a férfit, és vele szemben 2 év 5 hónap börtönbüntetést és 3 évi közügyektől eltiltást szabott ki, azonban nem tartotta megállapíthatónak azt a minősítés szempontjából fontos körülményt, hogy a vádlott a bűncselekményt idős koránál fogva a megtévesztést csak korlátozottan felismerni képes személy sérelmére követte el. Az ügyészség ezért a bűncselekmény súlyosabb minősítése és a büntetés súlyosbítása érdekében is fellebbezést jelentett be.

A másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék a 2022. február 1. napján kihirdetett ítéletében – osztva az ügyészi álláspontot – az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az azóta is letartóztatásban lévő vádlott cselekménye súlyosabban minősül, ezért a vele szemben kiszabott büntetést 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra emelte fel.  

A fotó a nyomozó hatóság szemléjén készültek a vádlott által használt gépkocsiról.
A fotó a nyomozó hatóság szemléjén készültek a vádlott által használt gépkocsiról.

 

Megosztás