Jelentős díjemelés az internet- és telefonszolgáltatóknál

A Micro-Wave Kft. év elején felemelte, a Telekom márciustól 14 és fél százalékkal emeli a havidíjakat, a Vodafone 9,39 százalékos emelést jelentett be, amit a szolgáltatók inflációkövető díjkorrekciónak neveznek.

A Nagyatádon elérhető szolgáltatók közül mindegyik árat emelt vagy emel a következő időszakban. Az áremelés mértéke változó, a Telekom éppen a mai napon jelentette be, hogy 14 és fél százalékkal nőnek a havi díjak, ami a KSH által mért tavalyi infláció mértékének felel meg. A Vodafone 9,39 százalékos emelést jelentett be, de a Nagyatádon működő internet-, televízió- és internetszolgáltató, a Micro-Wave Kft. szolgáltatásaiért is többet kell fizetni év eleje óta.

Az emelés a már meglévő, hűségnyilatkozattal is rendelkező előfizetőkre is vonatkozik, ugyanis az általános szerződési feltételek (ÁSZF) egy korábbi módosításának köszönhetően a szolgáltatók lehetőséget teremtettek maguknak arra, hogy egyoldalúan módosítsák a már meglévő szerződéseiket is. A Telekom erről a módosításról már júliusban, egy számlamellékletben értesítette az előfizetőket, azaz a nyáron kiállított számla kézhezvételétől számított 45 napon belül lett volna lehetőségük az ügyfeleknek arra, hogy a szerződési feltételek egyoldalú módosítása miatt kötbér megfizetése nélkül lemondják az előfizetést.

Erre az egyoldalú módosításra azért van a szolgáltatónak lehetősége, mert 2018-ban életbe lépett az egységes EU-s hírközlési kódex irányelve, amely teljesen átírta a korábbi szabályokat, és megteremtette annak lehetőségét is, hogy a távközlési szolgáltató egyoldalúan, de indoklással módosíthassa az ÁSZF-ét, azzal, hogy a határozott idejű szerződéseknél is biztosítja a felmondás lehetőséget az ügyfeleknek – írja a Magyar Hang.

A Micro-Wave Kft. a weboldalán is tájékoztatta az áremelésről az ügyfeleket. Január 1-től minden kábeltévé szolgáltatásért egységesen 300, egyes internetcsomagokért 580, más internetcsomagokért pedig 980 forinttal kell többet fizetniük az ügyfeleknek.

Tájékoztatásuk szerint:

A gazdasági körülmények változásai, így a szolgáltatáshoz felhasznált áruk, szolgáltatások, termékek jelentős hányadának devizában felmerülő beszerzési költségei és a forint árfolyamának gyengülése, az energiaárak emelkedése és az általános infláció elkerülhetetlenné teszik az árak korrekcióját.

A Telekom is hasonló indokkal magyarázta az áremelést, ami az otthoni internet-, tv- és telefonszolgáltatások, valamint a mobil hang és netszolgáltatások havi díjaira is egyaránt vonatkozik. Azt írták, hogy az inflációs nyomás, az energiaárak és a beszállítói költségek erőteljes növekedése miatt hajtanak végre inflációkövető díjkorrekciót. A szolgáltatónál a következő 90 napban lép életbe az új díjszabás, azaz, az áprilisi számlán szembesülhetnek az előfizetők a magasabb összegekkel.

Várhatóan a Yettel is 14 és fél százalékkal korrigálja a díjakat a következő 60 napban.

A DIGI szolgáltatásainak árai is hasonlóképpen változnak, bár ők 2016-ban emeltek utoljára árat – írja a 24.hu.

depositphotos.com
depositphotos.com

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás