Jövő héttől a 60 év felettiek is megkapják az oltást

Elindul az oltási terv 3. üteme: csütörtöktől Nagyatádon is beoltják a háziorvosok azokat az időskorúakat, akik előzetesen regisztráltak a vakcinára. Országosan összesen 18 ezer 60 év feletti lakost oltanak be jövő héten

Tegnap kora este emailben értesítette a megyei védelmi bizottság a háziorvosokat a 60 év felettiek oltásának ütemeztetéséről – eszerint hétfő délutánig fel kell venni a kapcsolatot a praxisukhoz tartozó érintettekkel, és összehangoltan meg kell szervezni az oltásukat, és erről vissza kell jelezniük a védelmi bizottságnak. Megjegyezzük, ekkora feladatot egyetlen hétvége alatt megoldani nem kis munka lesz, de szinte már megszokott, hogy a járványügyi intézkedéseket szoros határidővel, szinte kapkodva küldi ki a vezetőség. Lássuk, mi derül ki ebből az utasításból!

Az országos terv szerint első körben február 4. és február 7. között kell elvégezni a beoltatást. 1800 praxist jelöltek ki a feladatra, és 18 ezer időskorú kaphatja meg most a vakcinát. A háziorvosok azokkal a betegeikkel fogják most felvenni a kapcsolatot, akik előzetesen már regisztráltak az oltásra. Azon belül is a prioritási sorrendet az életkor szerint határozzák meg, tehát a 60 év feletti korosztályból is a legidősebbek élveznek elsőbbséget. Praxisonként eltérő lehet, hogy hány pácienst fognak beoltatni – például Nagyatádon dr. Erdő Gabriella körzetében 16 embernek fog jutni vakcina.

Az én körzetemben egyébként a 60 év feletti korosztályból 24-en regisztráltak az oltásra. Ebből a 16 legidősebb beteggel kell most felvennünk a kapcsolatot, közülük a legfiatalabb is 39-es születésű, vagyis már elmúlt 80 éves. De mindenki, aki beregisztrált sorra fog kerülni azt azt követő héten – mondta a doktornő. 

A 16 nem véletlenszerű szám: tíz oltást lehet beadni egy ampulla Moderna-, és hatot egy ampulla Pfizer vakcinából. Eszerint kell összehangolni és megszervezni a beoltatást.

A betegeket meg fogjuk kérni, hogy jöjjenek be a rendelőbe egy előzetesen egyeztetett időpontra, és itt adjuk be nekik a Moderna vakcinát – magyarázta a doktornő. – Ezt itt is tudjuk tárolni, mert csak mínusz 20 fokra kell hűteni. De miután azt az egy ampullát kiolvasztottuk és előkészítettük beadásra, hat órán belül fel kell használni a tíz darab oltásra, különben tönkremegy. Ezért fontos, hogy az első tíz beteget egy napra szervezzük le. És azért fontos, hogy a rendelőben adjuk és nem otthon, mert az oltást követően mindenkit fél órán keresztül meg kell figyelnünk.

Mint említettük, a doktornő praxisából hat beteg a Pfizer vakcinát kapja meg. Ebben az esetben már bonyolultabb a dolog, mivel ezt az oltást nem lehet a rendelőkben tárolni, mivel extrém hűtési körülményeket igényel, ami még a Nagyatádi Kórházban sem megoldható. Ezért a tervek szerint mentővel Kaposvárra szállítják a betegeket és ott kapják meg az oltást. Ezt is úgy kell összehangolni más praxisokkal együtt, hogy mindenkinek jusson és ne vesszen kárba vakcina. A doktornő elmondta, a kapott értesítés szerint ellenőrizni fogják, hogy a prioritást követve adják be az oltásokat.

Emellett igyekezni fogunk B-tervet is készíteni: ha valaki mégsem kéri az oltást, vagy nem jön el a megbeszélt időpontra, úgy a prioritási sorrend alapján lesz egy várólista. Ilyen esetben azonnal értesítjük a sorban következő beteget, hogy ő is kaphat oltást, ha be tud jönni érte.

Ez tehát egyelőre a terv nagy vonalakban. Miért megint csak néhány nappal a kivitelezése előtt értesült róla a lakosság? De még ha „csak” a lakosságról lenne szó, de maguk a háziorvosok is egyik nap még semmi tájékoztatást nem kaptak, a következő nap pedig a nyakukba zúdítják a feladatot három napos határidővel – anélkül hogy lehetőségük lenne esetleg mérlegelni, hogy kivitelezhető-e a feladat. Mégis mennyire az utolsó pillanatban vannak az oltási terv részletei kidolgozva?
Nemrég közérdekűadat-igénylés formájában kérte ki Szél Bernadett a magyar oltási tervet – írta a 24.hu. Kérését azonban az országos tisztifőorvos elutasította azzal az indokkal hogy a terv nem adható ki, mivel „további jövőbeli döntések alapjául szolgál.” Ezzel szemben a környező országokban, mint például a követendő példaként emlegetett Ausztriában, Romániában, Csehországban és Lengyelországban az oltási terv bárki számára elérhető. Ellentmondásos az is, hogy Müller Cecília nemrég még azt nyilatkozta, hogy átgondolt terv szerint halad a vakcináció és hogy az oltási terven nem akarnak változtatni. Akkor milyen jövőbeli döntésre hivatkoznak? – hívta fel a figyelmet az ellentmondásra Szél Bernadett a facebook posztjában.

Megosztás