Szigorúbb büntetésekkel lépnek fel a szabályszegő vendéglátósok ellen

A legújabb kormányrendelet-módosítással igyekszik a kormány elérni, hogy a vendéglátósoknak eszükbe se jusson a korlátozások idején kinyitni. Ezt szigorúbb büntetésekkel akarják biztosítani.

A Magyar Közlönyben éjjel megjelent legújabb kormányrendelet-módosítások szerint a rendőrség ellenőrzés során, illetve a rendőrök vagy katonák értesítése alapján helyben fogyasztásról vagy illetéktelenek ott tartózkodásáról szerez tudomást, akkor a vendéglő üzletet első alkalommal hat hónapra, ismételt kötelezettségszegés esetén pedig egy évre bezáratja – írta a 24.hu.

Ezenfelül a második alkalommal a hely üzemeltetőjét és az azt működtető cég valamennyi tagját a büntetés idejére eltilják a vendéglátói tevékenységek végzésétől. Ha az üzemeltető továbbra sem tágít, és még mindig fogad vendégeket, úgy egymilliótól ötmillió forinting büntethetik.

Korábban a bezáratás minimuma egy naptól indult, a pénzbeli bírság pedig százezer forinttól egymillió forintig terjedt.

A módosítás hátterében valószínűleg a vendéglátósok egyre inkább elfogyó türelme, ami mögött az egyre inkább elfogyó tőketartalékuk áll. Egy hete a kanizsai Resti tulajdonosa is bejelentette a közösségi médián, hogy megelégelte a korlátozó intézkedéseket és február 1-től újra fogad vendégeket, különben egyszerűen tönkre fog menni. A tulajdonos azonban nemrég új posztot írt ki, melyben beszámol arról, hogy a nyitás helyett Budapestre, a Hősök terére fog menni tüntetni.

Magyarországon több mint 50.000 vendéglátóhely van, ebből 175 jelezte, hogy velem együtt kinyit, ez a szám szerintem mindent elmond. Nagykanizsán két vállalkozó hívott aki támogatna. Az, hogy a vállalkozók meginduljanak sajnos kudarcba fulladt, de nem az én kudarcomba.

Ezért arra az elhatározásra jutottam és az üzenetüket megértve, hogy február 1.-én NEM nyitok ki, csak úgy mint eddig, elviteles formában. Hétfőn erősítéssel jöttek volna, hogy azonnal bezárjanak – hiába lett volna mögöttem jogi segítség –, nem szeretném ezek után még jobban gazdagítani őket, így ezt az összeget arra fordítom, hogy február 1-én nem a Resti Söröző & Presszóban ülök és várom a médiát, érdeklődőket, hanem Budapesten a Hősök terén leszek, addig amíg nem érünk el gyökeres változást!” – olvasható a bejegyzésben.

Ez tehát a kormány válasza az elkeseredett vendéglátósok panaszaira: még több szigor, még több büntetés. És akkor így minden el van rendezve. Akinek meg nincs pénze, hát így járt, miért nem volt neki több?

A nyitókép illusztráció. 

Megosztás