Jövőre a háromszorosára nő Nagyatád energiaköltsége

Az óvodák, az egészségügyi, a sport- és kulturális intézmények ellátása vagy éppen a közvilágítás kerül veszélybe. A korábbi 90 millió forint helyett idén másfélszer, jövőre pedig háromszor több lesz az energiaköltség.

A földgáz esetében már eddig is a jelentősen megemelkedett piaci árat fizették az önkormányzatok, emiatt Nagyatád energiaköltsége 90 millió forint helyett várhatóan 135 millió lesz idén. Ráadásul a kormány nemrég bejelentette, hogy a településeknek is piaci áron kell majd beszerezniük a villamos áramot.

A jogszabály szerint már augusztus 1-től kikerülnek az önkormányzatok a rezsivédelemből, de most még kérhették a bentmaradásukat az év égéig. Január 1-től azonban kikerülnek a szabad piacra, az MVM-mel eddig aláírt szerződéseiket ott kell majd megkötniük. Vagyis elszabadulnak az árak. A vállalkozások számára már aug. 1-től 4-6-szorosára emelkednek a díjak.

Számításaink szerint 100-150 millió forinttal lesz több a 2023-as energiaköltségünk, 135 millió helyett kb. 260 millióba fog kerülni – válaszolta az Atádhír kérdésére Ormai István polgármester. – Biztosra veszem, hogy át kell dolgoznunk az idei költségvetést, további megtakarításokra kényszerülünk, valamint ár- és díjemelésekre.

Kiszolgáltatott helyzetben vannak az önkormányzatok, hiszen nem könnyű a villanyszámlán spórolni, mert olyan, egész nap a lakosságot szolgáló intézményeket működtetnek, mint a bölcsődék, óvodák, egészségügyi és szociális ellátók – nyilatkozta nemrég ezzel kapcsolatban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Bajban lesznek a települések, ha nem kapnak valamilyen kompenzációt a rezsicsökkentés utáni időszakban, fogalmazott Tab polgármestere, aki szerint elképzelhető, hogy éjfél és hajnali négy között nem lesz közvilágítás egyes kistelepüléseken.

Varga Mihály pénzügyminiszer a Megyei Jogú Városok Szövetségének tegnapi közgyűlésén azt ígérte, segítenek a rezsiköltségek miatt bajba jutó önkormányzatoknak.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás