Két és félszer többen haltak meg Nagyatádon decemberben, mint egy éve

27 elhunytat helyeztek végső nyugalomra 2020 decemberében Nagyatádon, 145 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egész megyében ugyancsak több mint a duplájára nőtt a temetések száma ez idő alatt.

Somogyban 233 gyászszertartást végzett a megyei temetkezési cég a múlt hónapban. Ez több mint a kétszerese a 2019 decemberi adatnak (105). A számokhoz érdemes figyelembe venni: a megyében a temetések felét végzi a Somogy Temetkezési Kft., a többit 16 másik, kisebb vállalkozás intézi. Nagyatád vonatkozásában az egy éves összehasonlítás szerint 11-ről 27-re nőtt a temetések száma.

Beszédes, hogy még így sem értük el a 2019-es szintet, tehát 2020-ban összességében kevesebben hunytak el megyénkben – mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. – 2019-ben tehát magasabb volt a temetések száma, ami év közben hullámzóan alakult. Tavaly egyenletesebb volt ez, de egy alacsonyabb szinten, egészen szeptember végéig. Októberben aztán elkezdett emelkedni, novemberben már meredeken, ami azt jelenti, hogy heti 50-60 temetést végeztünk. Ez elképesztően magas szám, és azóta is tart, ez nálunk a plafon szint.

Az igazgató úgy látja: még néhány hétig marad a halálozások magas száma, majd lassan csökken, végül összességében kiegyensúlyozott lesz 2021. is. Egyébként az évek átlagában csökken a mortalizáció. A Ratkó-korszakban születettek közül sokan  hunynak el mostanában, ám utánuk már kisebb létszámú nemzedékek következnek.

A novembertől ugrásszerűen megnőtt halálozások egyértelműen a koronavírus-járvány számlájára írhatók. Az év többi részében viszont kevesebben hunytak el, mint a korábbi esztendőkben. Ennek több oka is van. Egyrészt gyakorlatilag elmaradt az influenza-járvány, másrészt jóval kevesebben mentek kórházba, ott sokkal kevesebb műtéti beavatkozást végeztek, és jelentősen csökkent az egyéb, nem covidos kórházi fertőzések száma. Harmadrészt az emberek otthon maradtak, főleg tavasszal, és jobban vigyáztak magukra, vitaminokat szedtek, maszkot viseltek, kerülték a tömeget. A halálozási adatokból az is látszik, hogy az otthoni elhunytak nem letten többen, a kórháziak száma ugrott meg.

Mára egyébként átlépte a 11 ezret a COVID-19 halálos áldozatainak száma Magyarországon.

Megosztás