72 millió forinttal a zsebében felszívódott a kivitelező

Ráadásul a rendőrség is megszüntette a nyomozást. Az új ötvöskónyi szociális házak első kivitelezője a szerződés felbontását követően mindmáig nem térítette meg a kifizetett előleget, csaknem 72 millió forintot.

Különös dolgok történtek a közelmúltban a szomszédos faluban, Ötvöskónyiban. Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, a szegregációs területek felszámolását irányzó uniós pályázat keretében felhúznak három új házat, és további ötöt felújítanak a faluban. Ezekből hét épület azt a célt fogja szolgálni, hogy a munkával és képzettséggel rendelkező szegénysorú családoknak új otthont adjon.

Az egyik újépítésű ház a Kónyi utcában.
Az egyik újépítésű ház a Kónyi utcában.

A projekt 2018. november elején indult, és az előzetes tervek szerint 2020. áprilisára befejeződhettek volna az építkezések, ám  több mint egy évvel megcsúszott a kivitelezés: jelenleg a tervezett határidő 2021. június vége. A pályázat országszerte fennakadásokba ütközött, ám míg máshol ezt az emelkedő munka- és anyagköltségek jelentették, addig Ötvöskónyiban az elsőként megbízott kivitelezővel adódtak problémák, akivel 2019. júliusában kötött szerződést az önkormányzat.

Pár hónappal később ugyanis kiderült, hogy a cég ellen adótartozás miatt eljárást indított a NAV, melynek következtében törölték az adószámát. Ennek hiányában értelemszerűen nem folytathatta a munkálatokat, ezért az önkormányzat kénytelen volt felmondani a szerződést, és visszakérte az előleget. Nem kis összegről beszélünk: 71 758 574 forintot kapott a cég, és a kivitelezésben nem is jutott el odáig, hogy ebből a szerződésben foglalt feltételek szerint bármennyit részszámlákkal igazolhatott volna. Magyarul: a teljes előleget köteles lett volna visszaszolgáltatni az önkormányzatnak. A cég megbízottja átvette a felmondásra vonatkozó dokumentumokat, de nem reagált rá, azóta pedig az önkormányzatnak nincs velük kapcsolata.

Természetesen Ötvöskónyi vezetősége ezt nem hagyta annyiban: a rendőrséghez fordultak és feljelentést tettek tavaly februárban. Az ügyet a megyei rendőrkapitányság bűnügyi igazgatóságának gazdaságvédelmi osztálya vette át, akik nyomozást rendeltek el különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt. Úgy tűnt tehát, nem marad büntetlenül a tettes, és a végére járnak az elcsalt 72 millió ügyének.

Fél év múlva, tavaly októberben jött a feketeleves: az említett rendőrségi osztály megszüntette a büntetőeljárást azzal az indokkal, hogy „nem a feljelentésben megjelölt bűncselekmény valósult meg.” Az ötvösi önkormányzat értelemszerűen panasszal élt a megszüntető határozat ellen, ezt azonban a Nagyatádi Járási Ügyészség elutasította. Méghozzá nem is akármilyen indokkal! Az ügyészség szerint ugyanis nem történt csalás bűntette, mivel amikor az önkormányzat megkötötte a szerződést a céggel, akkor még nem állt fenn a cég ellen a kényszertörlési eljárás, ezért ekkor még nem tartotta tévedésben az önkormányzatot. 

Ad abszurdum ebből a logikából kiindulva csak akkor kellett volna a cégnek visszafizetni az előleget, ha már eleve felszámolás után kötött volna szerződést? Erre a kérdésre már nem várunk választ. 

A falu polgármestere, Szabad Józsefné nem tudja mire vélni a történteket.

További panasznak nincs helye, ez állt a fellebbezésünk elutasításában, innentől fogva nem tudunk mit csinálni – mondta a polgármester asszony. – A céggel a mai napig nem tudtuk felvenni a kapcsolatot. Furcsa ez az egész, és az a szomorú benne, hogy úgy tudom, gyakran történnek az országban ehhez hasonló esetek. Sajnos, el kell engednem az ügyet, mert szerencsére hazai forrásból megkaptuk a hiányzó részt, és így be tudjuk fejezni.

Értetlenül áll a falu az eset előtt
Értetlenül áll a falu az eset előtt

Az ügy akár teljes kudarccal is zárulhatott volna, azaz befagyott volna a projekt, és a falunak vissza kellett volna térítenie a már elköltött uniós forrásokat. Ám az önkormányzat forrásigénylésre irányuló kérelmet nyújtott be, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyott. Így csaknem fél év után, immár új kivitelezővel folytatódhatott a projekt.

Ez hát a magyar valóság egy újabb, keserű szelete: 72 millió forint uniós pénzzel meg lehet lépni következmények nélkül. Mindig lesznek mások, akik megisszák a levét.

Megosztás