Két hét alatt elfogyhat a most rendlekezésre álló oltóanyag Nagyatádon

Naponta körzetenként mintegy 15 embert oltanak be influenza ellen, nagy a kereslet a gyermekek vakcinájára is. Egy héttel előre beteltek az oltási időpontok a háziorvosoknál.

Mint arról korábban is írtunk, nagy az igény idén az influenzaoltásokra. Ehhez persze nagyban hozzájárult, hogy ingyenessé tették mindenki számára, másrészt a COVID-járvány miatt a hazai virológusok egyöntetűen ajánlották mindenki számára. Láthatóan az emberek is elővigyázatosabbak most. 

Információink szerint a népegészségügyi központ tavaly összesen 6 ezer oltóanyagot rendelt a csurgói és nagyatádi járásba, idén viszont 7 ezret. Ebből a nagyatádi körzetek háziorvosaihoz 2100 darab került.

Október 20-án érkezett meg az oltóanyag a városunkba, másnap már elkezdték beadatni őket. A háziorvosok szerint számottevően megnőtt az igény a vakcinára.

Nagyon sokat adunk be, soha nem volt még ekkora az érdeklődés – mondta dr. Erdő Gabriella háziorvos. – Naponta 10-15 embert oltunk be, de volt olyan nap, hogy 25-öt is. Öt nap alatt majdnem 90 ember már megkapta a vakcinát, és ez csak az én körzetemben.

A doktornő hozzátette, annyian jelentkeztek az oltásra, hogy erre a hétre már most beteltek az időpontjai, sőt már a jövő hét elejére is. Mint mondta, a gyerekek influenzaoltására is megnőtt az igény, abból is sokkal többet adnak most be a korábbi évekhez képest. Ilyen ütemben két hét alatt elfogy az oltóanyag, ám a háziorvosok ígéretet kaptak, hogy mindenkinek fog még jutni, akár átcsoportosítással, akár további rendeléssel. Ebben a kérdésben a kormányhivatalt emailben megkerestük, hogy rendelkezésükre áll-e további oltóanyag a már kiosztott mennyiségen felül. 

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás