Kétségbeesett fogyatékkal élők – 1600 ember kerülhet utcára vagy maradhat ellátás nélkül Somogyban

Kifizethetetlenek lesznek az energiaszámlák, elképesztő, ami itt történik, még ígéretet sem kaptunk az államtól, nemhogy támogatást – érzékeltette a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke a helyzetet.

Hova tegyük a gondozottjainkat meg azokat, akiknek családjuk sincsen?!

– tárta szét tehetetlenül a kezét Hegedüs Lajos. Az elnök arról számolt be, hogy a kizárólag állami közfeladatokat ellátó egyesületük néhány hónapon belül ellehetetlenül, és egyelőre semmi jele annak, hogy ez bárkit is érdekelne az érintetteken kívül.

Hiába gyűjtöttünk össze Somogyban 2500, országosan 20 ezer aláírást, a kormányzat által létrehozott Országos Fogyatékosügyi Tanács még napirendjére sem vette a tragédiák sorát előrevetítő problémát – panaszolta az elnök. – Somogyban összesen 1600 ember részesül az ellátásunkban, egy egyedülálló komplex rendszert működtetünk a születéstől a halálig.

Jelenleg 49-en élnek a három bentlakásos intézményükben – 13-an a nagyatádiban -, nappali ellátásban és részben fejlesztő foglalkoztatásban öt intézményükben 140-en részesülnek – köztük a nagyatádiban 39-en -, otthoni szakápolási szolgálatot működtetnek, a korai fejlesztő központokba és a fogyatékos gyerekeket ellátó intézményekbe 112-en járnak, a támogató szolgálatuk évente 400 embernek segít. Összesen 24 intézményt tartanak fönn.

Egyik intézményük a Fészek Szociális Szolgáltató Központ és Lakóotthon.
Egyik intézményük a nagyatádi Fészek Szociális Szolgáltató Központ és Lakóotthon.

A költségnövekedés zöme januárban zúdul majd rájuk, de egy része már októbertől, és van, amit már most fizetni kell, pl. a többszörösére emelt rendszerhasználati díjat. Ez utóbbi miatt az első félévi villanyszámlájuk annyi lett, mint tavaly az egész éves.

Év végéig még elvergődünk valahogy, utána nincs tovább. Persze, megpróbáljuk a lehetetlent is, első körben napelemeket igyekszünk szereltetni a három bentlakásos intézményünkre, ezeket megrendeltük, a felét ki kellett fizetnünk hozzá. Mondjuk, az első ilyen már két hónapja el is készült, de az E.ON azóta sem veszi át. A másik felét még nem tudom, miből tudjuk kifizetni. Erre még 22 millió forint kellene.

Pályázni, jellemző módon nem tudunk napelemrendszerre, civil szervezeteknek nem engedik, csak egyháziaknak, pedig ők még mindig lakossági árat fizethetnek, ráadásul 2,5-szer több finanszírozást kapnak.

A következő lépcsőfok, hogy ahol van hűtő-fűtő klíma, ott megpróbálunk a megtermelt árammal fűteni. Ezenkívül már megemeltük a térítési díjakat a törvényi mértékig, csakhogy a gondozottjaink többsége 80 ezer forint rokkantsági ellátásból nem tud kifizetni 105 ezer forint térítési díjat, egyszerűen nincs annyi jövedelme. 105 ezret kellene az ápolásért-gondozásért fizetnie, és akkor még az étkezés ezen felül lenne. Nem tudom megérteni, miért nem látják a döntéshozók, hogy milyen helyzetben lévő emberekről van szó.

A magyar állam összességében átlagosan a normatív támogatás alig 70 százalékát biztosítja – de ezt is csak a korábbi energiaárakkal számolva -, miközben kizárólag állami közfeladatokat látunk el.

A szociális szféra eddig sem tartozott a túlfinanszírozott ágazatok közé, tette hozzá. Megyeszerte 200 munkatársuk dolgozik az egyesületnél, ha be kell zárniuk, ők is munka nélkül maradnak. Márpedig a tízmilliókkal emelkedő költségeket nincs miből kifizetni, hangsúlyozta az elnök.

Az ellátottjainknak nincs hova menniük, csak az utca marad

– válaszolta kérdésünkre Hegedüs Lajos. – Nincs se állami, se egyházi intézmény, aki ezeket az embereket befogadja. Somogyban Barcson, Berzencén, Segesden, Drávatamásiban, Kéthelyen és Tabon működik részben fogyatékosokat is befogadó állami intézmény, de mindegyikben várólista van. Ez a helyzet. Magyarországon mindenre van pénz, sportra, határon túliak támogatására, politikusok fizetésére, és közben mindent rá lehet fogni az európai szankciókra, a rendszerhasználati díjat is biztos Brüsszelben emelték meg.

Megemlítette, hogy idehaza minden segédeszközből hiány van – járókeretből, kerekesszékből, pelenkából stb. -, mert az állam által megszabott hatósági ár nem éri el a beszerzési árat. Az egyetlen magyar gyártót pedig már korábban tönkretették, jelezte a fogyatékkal élők jelenlegi nehézségeinek súlyát az elnök.

A társadalom hozzáállását mutatja, hogy 39 levelet írtunk gazdasági társaságoknak, hogy támogassák a napelemes rendszereink kiépítését, egyetlen vállalkozás sem jelzett vissza, hogy akár 10 forintot is szánna erre. Külső támogatásra sem számolhatunk – összegezte keserűen a viszonyokat az elnök.

A magunk szerény eszközeivel igyekszünk segíteni a somogyi fogyatékkal élőknek. Íme, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének számlaszáma: 11743002-20021221-0000000.

Minden apró támogatásért hálásak.

Megosztás