Kétszer több a covidos a Nagyatádi Kórházban

Gyorsan romlik a helyzet Dél-Somogyban is, a Nagyatádi Kórházban a koronavírusos ágyszámot duplázni kellett. A jövő héten várhatóan a covid-intenzívet is meg kell nyitni, mert Kaposvár telítődik.

A múlt hét elejéhez képest már kétszer annyi koronavírusos beteget ápolnak a Nagyatádi Kórházban értesüléseink szerint. A covidos betegek ellátására fenntartott kórházi ágyak számát meg kellett duplázni, így már mintegy 60 ágy áll rendelkezésre. A súlyos eseteket még Kaposvárra szállítják, de mivel ott már telítődik az intenzív osztály, várhatóan a jövő héten Nagyatádon is meg kell nyitni a covid-intenzívet.

A szűk keresztmetszet – mint máshol – a Nagyatádi Kórházban is a humán erőforrás. A covid-osztályokon ugyanis dupla személyzetre van szükség. Legalább négy ápoló kell egy-egy osztályra 12 óránként, rajtuk kívül, persze, orvosok és beteghordók. Az ápolók tetőtől talpig beöltözve, 3 óránként váltják egymást.

Így is nehéz elkerülni, hogy a többi fekvőbeteg részlegbe ne jusson be a fertőzés. Ha a covid-intenzív is megnyílik, még nehezebb lesz a helyzet.

Sajnos, még mindig túl sokan nem látják be, hogy a delta variáns az eddigieknél gyorsabban terjed, ráadásul súlyosabb tüneteket is okoz – panaszkodott egy szakápoló.

Egy orvos arra kért minket, mindenképpen írjuk meg, hogy drámaian romlik a helyzet (ez az országos adatokon is látszik).

Kétségbeesve kérjük a lakosságot, vegye fel a vakcinákat! Aki nincs beoltva, szörnyen védtelen – fogalmazott a doktor.

A nagyatádi helyzetről kérdésünkre dr. Erdő Gabriella háziorvos azt mondta: – Az oltakozási hajlandóság egyre nagyobb, egyre többen kérik a második-harmadik oltásukat, ennek ellenér sokan vannak, aki még az első oltásukat sem vették fel, és nehéz őket meggyőzni. A covidos megbetegedések száma emelkedik: csak ma négy gyanús esetben kellett tesztelést kérnem. Ilyenkor a mentőszolgálat munkatársai házhoz mennek, és gyorstesztet végeznek, negatív eredmény esetén PCR tesztet kérünk. Körülbelül a gyanús esetekből minden harmadik lesz pozitív, ez az elmúlt héten 4-5 covidos megbetegedést jelentett.

Két nagyon idős, krónikus betegen kívül eddig mindenki oltatlan volt, akit intenzívre kellett szállítani Nagyatádról, hívta fel a figyelmet a kórház egyik orvosa.

Sokkal rosszabb a betegek állapota, mint a korábbi fázisok idején – figyelmeztetett egy kaposvári orvos. – Borzasztó látni, hogy pl. negyvenes-ötvenes családapákat és -anyákat veszítenek el a gyermekeik.

Közben nyilvánosságra került: az Országos Kórházi Főigazgatóság elrendelte a nem sürgős műtétek elhalasztását, ahogy a 2. és a 3. hullám idején. Ismét sor kerülhet a megyei ellátások átszervezésére is, például arra, hogy további szakdolgozókat kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás