Ki fog gyógyítani a végeken?

Egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis, az új egészségügyi jogállási törvény pedig szakértők szerint ellehetetlenítheti az eddig is súlyos szakemberhiánnyal küszködő vidéki kis kórházakat.

Somogyban mintegy 40-50 családorvosi praxis vár gazdára a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint. Dr. Dús István azt mondta: ezen felül nagyon sok helyen már nyugdíjas vagy ahhoz közeli életkorban lévő orvos látja el a feladatot, vagyis igencsak aggasztó a helyzet.

Hogy ne menjünk messzire: Nagyatádon évek óta már csak úgy oldható meg az alapellátás, hogy egy egészségügyi vállalkozás küld ide orvosokat a hét körzetből háromba. A maradék négy körzet doktorai pedig közel járnak a nyugdíjkorhatárhoz. Segesdre már 74 km-ről jár be hetente négyszer a háziorvos. Legutóbb januárban írtunk arról, hogy Dél-Somogyban 9 háziorvosi és 5 fogorvosi praxis tartósan betöltetlen.

A Nagyatádi Kórházban jelenleg 29 vállalkozó orvos dolgozik: ők bizonyos szakrendeléseket vagy ügyeletet látnak el – erről pedig dr. Pósa István főigazgató beszélt.

Egyebek között ellehetetlenülhet az otthonápolási szolgálat, hiszen azt részben a kórházakban dolgozó nővérek látják el másodállásban – hívta fel a figyelmet Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke.

Mint ismert, az új, januárban életbe lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatósági engedélyhez köti a másodállásokat. További kritikus, a szakmai szervezetek által támadott pontjai a törvénynek: békeidőben is vezényelhetők az orvosok, ápolók, asszisztensek; az alapellátásban dolgozókat kihagyta a béremelésből; a szakdolgozók ugyanezt sérelmezik. A témáról a fent említett három szakemberrel beszélgetett a Nagyatádi VTV stúdiójában Katona József műsorvezető. Az adást ma este 18 órától tekinthetik meg a nézők a televízióban, ill. az NVTV Youtube-csatornáján, és, persze, az Atádhíren is.

 

Megosztás