Kiállítás nyílt a somogyi népművészek alkotásaiból

Fa- és csontfaragványok, népi mintás szőttesek, díszes fazekak és edények – a somogyi népművészeti egyesület tagjai azokat a kétkezi hagyományokat ápolják, melyek hajdanán apáról fiúra, anyáról leányra szálltak.

Szerda délután tartották a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület alkotásaiból összeállított tárlat megnyitóját a kulturális központban. Az egyesület már 25 éve ápolja a kézműves népművészeti hagyományokat, jelenleg 50 aktív tagja van, akik több mint tíz különféle népi mesterséget űznek. Céljuk Somogy megye népi, szellemi örökségének továbbéltetése, a tradicionális tárgyalkotó kultúra átmentése a jövő generációk számára. A kiállított tárgyak valóban a népművészet gazdag tárházát jelentik, a legkülönfélébb kézműves eszközök sorakoznak a vitrinekben: népi mintás karcolt tülkök, fonott szőttesek, fazekas művek, fából faragott használati eszközök, varrott babák, bútorok, ruhák, fonott kosarak – és még sorolhatnánk.

A tárlatot Ormai István polgármester nyitotta meg a nagyközönség számára.

Ezek a tevékenységek nemzedékről nemzedékre örökül hagyottak, és ide jutottak a mába, általatok. Ebben a korban mit mond a népművészet nekünk? A múltunkat meséli el, a gyökereinket mutatja meg, visszavezet, és idevezet, emlékeztet, értéket képvisel: a somogyi népművészetet mutatják be az alkotások és éltetik tovább – mondta a polgármester a megnyitó ünnepségen.

A tárlaton jelen volt több egyesületi tag is, akik a kiállított tárgyakat készítették. Köztük az egyesület elnöke, Gosztonyi József, a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett fafaragó. Mint mondta, főként az alkotás öröme viszi előre a tagjaikat.

Két kézzel, egyszerű, természetes anyagból alkotni valami szépet és hasznosat – az ebből fakadó öröm a hajtómotorunk – mondta az elnök. – Régebben ez a mindennapok része volt, az emberek rá voltak utalva a kézművességre, életvitelszerűen kellett fonni, faragni, formázni. A mai generáció ezt már nem élheti így meg, hiszen a legtöbb eszközt készen kapják a boltokban. Akik a tagjaink lesznek, azok nem csak egyszerű hobbiként gyakorolják a mesterségeket, hiszen csak minősített alkotásokkal kerülhetnek a köreinkbe, és arra ösztökéljük őket, hogy merüljenek el, művelődjenek a témában: járjanak kiállításra, konferenciára, törekedjenek a népi ipari művészi szint elérésére.

Fontos szempont még, hogy a kézműves tárgyaknak használható eszközöknek kell lenniük – tette hozzá az elnök. Az egyesület tagjai törekednek rá, hogy a régi idők technikáival, a történeti hagyományok megtartásával valami újat alkossanak, a népi kultúrát nemcsak megőrzik, hanem gyarapítják és kiteljesítik is.  

A megnyitón készült videóval hamarosan jelentkezünk.

Megosztás