Kiállítás nyílt Szőke Viktória természetfotós képeiből

„Vadvilágom” címmel a lábodi vadászati múzeumban nyílt tárlat az amatőr fotós képeiből, melyek a dél-somogyi erdők vadvilágát mutatják be. A természetfotózás megköveteli a természettel szembeni alázatot és a türelmet.

A természetfotózás sok szempontból hasonlít a vadászathoz – korán kell hozzá kelni, ismerni kell az erdőt, tudni kell fellelni és becserkészni a kiszemelt vadat, és a végén a prédát itt is valaminek a végére veszik – csak nem puskacső, hanem lencsevégre.

A Föld világnapján, április 22-én nyitották meg Szőke Viktória első önálló fotókiállítását a lábodi vadásztörténeti múzeumban „Vadvilágom” címmel. A kiállítást a nagyatádi fotóskör egyik alapítótagja, Gerlecz László nyitotta meg.

A jó képhez alázat, türelem és kitartás kell – mondta beszédében. – Vikiben mindezek megvannak: céltudatos, rajongó, vágyakozó és nem utolsó sorban jól veszi a kritikát, inspirációt talál benne.

A lábodi Viktória már gyerekkora óta foglalkozik fotózással, ám csak az elúlt 5 évben mélyült el jobban a szakmában. Kedvenc témája egyértelműen az erdő és annak lakói. Mint mesélte, az erdő szeretete családi vonás, a nagyapja is vadász volt, sőt, dédapja együtt járta a lábodi erdőket gróf Széchhényi Zsigmonddal és Studinka Lászlóval. Ám amíg ők a psukát sütötték el az erdőben, ő a csak a fényképezőgépet – ezt hívhatjuk vértelen vadászatnak is. Képeivel már több ízben is nyert országos versenyeken, például a Varázslatos Magyarország pályázatán. Mint Viki mondta, egy jó kép akár több napos erdőbarangolást is megkövetel.

– Ez nem egy-két órás kirándulás, sokkal hosszabb kintlétet jelent. Ki kell többször járni ugyanarra területre, megismerni a vadakat, a szokásaikat – mesélte Viktória. – Sok mindent figyelembe kell venni, például a szélirányt vagy ha nyomott a levegő, akkor egyáltalán nem jönnek ki a vadak. Nagy szélben pedig elfekszenek, érzik a szagokat, nem mozdulnak. Sok türelem, kitartás, várakozás, cserkelés kell egy jó képért, van hogy 10 kilométert is gyalogok.

Íme néhány kép a kiállítás megnyitójáról és Viktória kiállított munkáiból:

Fotók: Röhrig Dániel, Szőke Viktória

Megosztás