Ma bírálták a kertbarátok 36. versenyének borait

Több mint 80 borral neveztek be a versenyre a környékbeli gazdák. A bírálat során hivatásos borkóstolók vizsgálták a az italok minőségét. Az eredményeket a májusi borászbálon hirdetik ki.

Már 36. alkalommal szervez borversenyt a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti Klubja valamint Nagyatádi Kertbarátok Egyesülete. Ebből a célból a Nagyatád környéki szőlősgazdáknak már tegnap délután be kellett adniuk a zsűrizésre szánt borokat. A palackok a pártatlanság jegyében a szakértői zsűri elé a gazda neve nélkül kerültek, csupán megszámozták azokat.

A bírálat ma délelőtt zajlott, ebből a célból összesen 6 hivatásos borkóstolót hívtak meg a turisztikai központba. 3-3 fős bizottság bírálta külön a fehér és vörösborokat, a rozékat pedig közösen. A borkóstolók az italok négy jellemzőjét pontozták: a bor színét, tisztaságát, illatát és ízét.

Bokor János, a kertbarátok egyesületének elnöke szerint idén valamivel kevesebb borral neveztek a résztvevők.

– 100 fölötti bormintákat szoktak leadni a korábbi években, most csak 82-vel neveztek be – mondta az elnök. – Ez azzal magyarázható, hogy a tavalyi évben kevesebb szőlő termett, száraz volt a nyár, nem fejlődtek úgy a szemek. Meg hát sok a kisgazda, akik csak keveset tudnak termelni, így mostanra sok borkészlet már el is fogyott. De így is meg vagyunk elégedve, látszik egy minőségi javulás. A gazdák szeretnék egymást felülmúlni, sokan törekednek a fejlődésre, új technológiákat használnak, jobban odafigyelnek a bor minőségére.

Az elnök hozzátette, egyre több olyan szőlőfajtát is termesztenek a gazdák, amik nem a hagyományos, ősi magyar fajták, például a chardonnay. A borokat Nagyatád 30 kilométeres körzetében állították elő: akadt nevező Taranyból, Segesdről, Ötvöskónyiból és Böhönyéről is. A legtöbb szőlősgazda tagja a lovagrendnek vagy a kertbarátok egyesületének, de ez nem volt feltétel. Egy versenyző több fajta borral is benevezhetett, akadt olyan is, akik 13 palackot adott be a bírálatra. A 82 különböző bort 30 szőlősgazda készítette.

Minden versenyen kihirdetik a legjobb vörös, fehér és rozéborokat is. Az idei verseny különlegessége, hogy az arany-, ezüst-, és bronzérmes díjazáson kívül egy újonnan alapított különdíjat is kiosztanak a kertbarátok egyesületének egy elhunyt tagja, Vránics István emlékére. Ezt a díjat mindig a legutóbbi szüret legjobb bora fogja megkapni, azaz a legjobb legújabb bor. Az eredményeket a kertbarátok borászbálján fogják kihirdetni május 7-én.

Megosztás