Kitüntették az ötvöskónyi cigánytelepről indult hídembert

A mélyszegénységben élőkért végzett munkáját ismerték el Kaposvári József-díjjal a napokban Orsós Lajos televíziós szakembernek, aki Kiút a cigánytelepről címmel YouTube-csatornát indított, hogy reményt adjon.

Az „ország cipészeként” megismert Kaposvári József a szegényeknek ingyen adott cipőt, játékot a gyerekeknek, akadtak, akiknek a tanulását biztosította. 40 évesen hunyt el 2017-ben. A nevét viselő önkéntes program minden munkatársa a nehéz helyzetben lévő fiatalokat és családokat segíti az ő gondolata mentén:

A szép küzdelemben születik.

Azokat díjazzák, akik szűkebb vagy tágabb környezetükben példamutató tevékenységükkel segítik mindazokat, akik rászorulnak – nemtől, kortól, társadalmi beágyazottságtól és más adottságtól függetlenül.

Orsós Lajos az idén negyedszer átadott díj egyik kitüntetettje. Az indoklás szerint azért, mert kész kézikönyvet ad a kezünkbe, illetve a mélyszegénységben élő romáknak az előrelépéshez. Tíz hónappal ezelőtt indított egy YouTube-csatornát Kiút a cigánytelepről címmel, amelyben saját hangvétellel beszél a kitörés lehetőségeiről. A saját életét is bemutató videóknak és csatornájának a követő tábora hónapról hónapra növekszik, ezzel is bizonyítva, hogy a mélyszegénység kezelése társadalmi szinten is megvalósítható, mindenki által megismerhető, és kezelése mindenki rendelkezésére áll.

Lajos társadalmi felelősségvállalásáról legutóbb akkor írtunk, amikor a Fókusz műsorvezetőjével, Barabás Évivel tartott előadást Nagyatádon, a Bárdos iskola diákjainak: mit tehetnek, hogy életük filmje Oscar-díjas lehessen.

Járom az iskolákat, cigánytelepeket, önkormányzatokat, előadásokat tartok a saját tapasztalataimról, ezekért sosem kértem pénzt. 15 rész készült el eddig a YouTube-csatornámon,  naponta tucatnyi megkeresést kapok a közösségi felületemen, leveleket 12 évestől a nagyszülőig. Többnyire azt értékelik, hogy mennyire őszintén, úgymond, kiteszem az asztalra, hogy mennyi mindenen kellett keresztül mennem.

Lajos a saját megélésein keresztül meséli el az élete történetét, amivel rengetegen tudnak azonosulni, és mivel széles körben elérhető a Facebook és a YouTube, ezért nagyok sok emberhez el tud jutni az üzenete.

Tanulságos példaként említem rózsadombi ismerősömet, azt mesélte, hogy a gyerekeikkel  hétvégente reggeli után együtt nézik meg a videóimat preventív jelleggel. Már három osztályfőnök értesített, hogy, persze, nem hivatalosan, de beépíti a tanrendbe azokat, együtt elemzik a diákokkal. Mondok egy másikat: egy osztályfőnök levetítette a filmjeimet az iskolában a többségében mélyszegénységben élő diákjainak, és az egyik 12 éves fiú azt üzente nekem:

bár ő nem Orsós, de nagyon szeretne Orsós lenni.

Azóta rendszeresen írunk egymásnak messengeren, videókat küldtem neki, és elkezdett lelkiismeretesen bejárni a suliba. Abban próbálom segíteni, hogy a vágyai valóságok lehessenek.

Jónéhányukkal hónapok óta beszélget, beszámolnak neki a sikereikről. Ahogy sok külföldön élő is megosztja Lajossal a saját történetét. Azért tarják fontosnak, amit csinál, mert őszintének tűnik, és kézzelfogható, konkrét, a saját, megélt példáit tárja fel.

Nagy a felelősségem ebben, hogy meghallgassam őket, elbeszélgessek velük, sokat kérdeznek. Igyekszem mások épülésére használni azt, amit kéretlenül kaptam.

Hihetetlenül sok kamasz keresi az útját, egy jobb életet szeretnének teremteni. Én nem tudok instant megoldásokat adni, csak javaslatokat: lelkiismeretes tanuljon, felelőségteljesen gondolkodjon, tervezzen, legyen jövőképe.

Lajoson kívül 10 magánszemély és három szervezet vehette át idén a Kaposvári József-díjat, többek között  Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész és költő; Radics Gigi énekesnő és Peller Mariann, a Virtuózok világsikerű televíziós produkció kifejlesztője.

Nagyon fontos, hogy legyenek ilyen hídemberek: azzal, amit ők maguk képviselnek, kapcsolatot tudnak teremteni két olyan társadalmi réteg között, amely alapvetően nem találkozik egymással, a középosztály és a mélyszegénységben élők. Ezáltal képesek megérteni egymást, kommunikálni egymással, és mivel mindkettőben rejlik potenciál, a kapcsolódásuk gazdagítja a világunkat.

Lajos azt tapasztalta: gyakran gondolkodunk előítéletesen, éppen ezen változtathatnak a hídemberek, hogy ne elutasítsuk, inkább megismerjük, sőt, akár még el is fogadjuk egymást.

 

Megosztás