Komoly bajban az építőipar

Már évek óta látni lehetett látni azokat a jeleket, amik alapján az építőipar válságba kerül. Egyebek között erről beszélt Németh Csaba, a Konzumgres Kft. nagyatádi telephelyének vezetője.

Ez összecseng a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentésével, ami alapján márciusban csaknem tizedével csökkent az építőipari termelés volumene, valamint az előző év azonos időszakához mérve harmadával csökkentek az új szerződések márciusban, de még így is ez az iparág a gazdaság húzóágazata.

– Az építőiparban a válság tükröződik vissza, annak is egy mélyebb változata – mondta Németh Csaba, az építőanyagokkal foglalkozó Konzumgres Kft. nagyatádi telephelyének vezetője.  – Jelentős termelési visszaesés tapasztalható, hisz még az állami beruházásoknál is behúzta a féket a kormányzat. A lakosság pedig végképp nem tud építkezni, hisz az építőanyagok rövid időn belül kétszeresére drágultak, a hitelkamatok pedig drasztikusan megemelkedtek, józan ember ma nem vesz fel hitelt.

Nem segíti a lakossági építkezést az sem, hogy idén már nem igényelhető a 3 + 3 milliós lakásfelújítási támogatás, aminek amúgy is piactorzító hatása volt a telephelyvezető szerint.

– Ez egy nagyon összetett folyamat. Először a munkaerő lett kevesebb, a felújítási támogatás miatt a munkadíjak megemelkedtek, majd most, hogy ez megszűnt, a munkadíjak nem, vagy csak alig csökkentek. Egy olyan spirálba került az építőipar, amiből kikeveredni nagyon nehéz lesz. Vannak olyan termékek, amiknek stagnál az ára, de a jelentős áremelkedés előtti szintre már nem fog visszaesni.

Mivel háromszáznál is több állami beruházást állított le a kormány, ezért a rendre közbeszerzéseken jól szereplő cégek, akik ezektől a beruházásoktól függtek, kénytelenek elvállalni a kisebb építkezéseket. Viszont az ilyen „mamutcégek” árajánlataival a helyi szereplők nem tudnak versenyre kelni. Ez is tovább mélyítheti a válságot. Mint ahogy az is, hogy számos milliárdos fektetett ingatlanba, akik most másban keresik a befektetési lehetőséget, hisz

– Az első negyedévben 20 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. Tavaly még húszezernél is több lakás épült az országban, illetve 250 ezret újítottak fel. Idén az elemzők az várják, hogy ezeknek a száma a felére csökken.

Az áru sem fogy úgy, mint ahogy korábban. Van olyan építőanyag, amire korábban fél évet kell várni, most pedig nem viszi el senki, áll az udvaron. A KSH statisztikájából az is kiolvasható, hogy a kereslet csökkenése az árakra nem volt hatással, átlagosan 20-25 százalékkal nőttek az árak., az utóbbi negyedévben is 4,8 százalékkal drágultak.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás