Kórházcsonkítási terv Nagyatádon

Megszüntetnék a két legfontosabb aktív fekvőbeteg osztályt a Nagyatádi Kórházban – derült ki a Népszavához került kormányzati munkaanyagból. Ám megerősítenék az egynapos sebészetet, a rehabilitációt és a pszichiátriát.

Frissítés 15.08 órakor: 

A kormány előtt nincs olyan előterjesztés, és nem is tárgyalt olyan dokumentumot, amely „kórházbezárásokról” szólt volna – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. A minisztérium arra reagálva küldte el közleményét, hogy a Népszavában ma megjelent: az aktív ellátás megszüntetését, valamint további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült kormányzati munkaanyagban. Ezt cáfolva az Emmi azt írta: a kormány előtt ilyen előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.

 

Aktív ellátások megszüntetését és intézmény-összevonást javasol országszerte a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban – adta hírül ma a Népszava. A kormányzati javaslat szerint az érintett intézmények jobbára ugyanazok, mint amelyekről nyolc éve Szócska Miklós államtitkár megpróbálta leszedetni a kórház táblát.

Somogy megye valamennyi kórházát érintené az intézkedés a kaposvári kivételével. Siófokon mérlegelendőnek tartják az urológiai és a kardiológiai osztály megszüntetését, mondván, „ezen ellátások Kaposváron úgyis elérhetőek”. A már korábban beolvasztott marcali kórházban csak krónikus ágyak és egynapos sebészeti ellátás maradna.

„A Nagyatádi Kórház esetében a jövőben az aktív belgyógyászat, és sebészet megszüntetése javasolható. Ugyanakkor a helyben elérhető egynapos sebészetet, krónikus ellátást, rehabilitációt és pszichiátriát kellene fejleszteni. Az egynapos sebészet mellett a megerősített járóbeteg-szakellátás és diagnosztika (labor, RTG, UH, CT) is indokolható.”

A Nagyatádi Kórházban jelenleg öt aktív fekvőbeteg osztály működik. A két megszüntetésre kiszemelt osztály súlyát jelzi, hogy ezek több ágyszámmal működnek, mint az összes többi. Közülük a legnagyobb a belgyógyászat 46 ággyal. Az élére éppen mostanában nevezték ki dr. Orbán Csabát. A sebészeti osztályon 15 ágy van, a vezetője dr. Pósa István, a kórház megbízott főigazgatója. A geriátria 15, a reumatológia 16, az intenzív osztály (KAIBO: Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály) pedig 5 ággyal rendelkezik. Az aktív pszichiátria 20 ággyal üzemel.

A munkaanyag megítéléséhez hozzátartozik, hogy nem pusztán bezárásokat tartalmaz: komplexen kezelné az egészségügyi ellátórendszer átalakítását. „A javaslat készítői megszüntetnék az aktív kapacitást azokban az intézményekben, amelyekben nincs elég orvos – írja a Népszava. – Az anyag készítői megjegyzik: valódi átalakításra akkor van esély, ha a változtatások nemcsak az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz tartozó intézményeket, hanem az egyetemeket, a szakrendeléseket, illetve az alapellátást is érintik. Azt javasolják a kormányzatnak, hogy a tervezett átalakításokkal gondolják újra a betegutakat, a beutalási rendet is, valamint az orvosi egyetemek szerepét. Mint írták, javaslataik, az átalakítások eleve kudarcra vannak ítélve, ha a tervezett lépésekhez nem társulnak jelentős források, és a rendszer fenntarthatósága tovább romlik. Több intézménynél ezért először befektetni, felújítani kell, és csak aztán lehet változtatni.”

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás